Вучић: Снажно ћемо се борити за КиМ, али за нас нема срећног решења

Председник Александар Вучић изјавио је да се не може очекивати да ће велике силе променити став о самопроглашеној независности Косова, као ни став да нема промене граница. Вучић је рекао да га је насмејала изјава министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића, у којој Србији прети НАТО-ом.

Александар Вучић је поручио да ће се држава борити чврсто и снажно за Косово и Метохију, своје интересе и права српског народа, али да за Србију нема срећног решења.

Истакао је да се не може очекивати да ће велике силе и кључне земље променити свој став о самопроглашеној независности Косова, као ни став да нема промене граница.

То је потврдио и шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, рекао је Вучић за Прву ТВ.

Што се тиче решења по примеру две Немачке, Вучић каже да када се неки обрадују на то не разумеју шта то значи. "Они кажу Косово у садашњим границама, границама непроменљивим према Србији. Зато нисам разумео радост неких", констатовао је председник.

"Пред нама је шест месеци тешке политичке борбе за наше националне интересе на КиМ и за права нашег народа тамо", најавио је председник.

Председник је изјавио да је његовим политичким противницима важнија његова, Вучићева, лична или политичка судбина од кључних државних питања за Србију и решења косовског питања и истакао да је најмањи проблем срушити њега, али да неће срушити постигнуте резултате.

"Немам проблем с тим да ме сруше, али Србију коју смо градили нико не може да сруши", рекао је Вучић коментаришући оцене дела опозиције да он неће преживети косовско питање, како год оно буде решено.

"Очекујем Лајчака у Србији после избора"

Вучић је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах после избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

"Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за решавање питање КиМ", рекао је Вучић.

Како год да буде решење, Београд не може да буде нарочито задовољан, понавља председник и додаје да лагањем или варањем људи не би ништа могао да постигне.

"Шта да радим (што Срби то не воле да чују). Да их лажем да ћемо да добијемо излаз код Валоне, а да ћемо у Елбасану не знам шта да радимо... Да ће у Качанику да дочекају српску репрезентацију када нешто постигне...", упитао је Вучић.

Душан Ковачевић је апсолутно у праву када каже да су велике силе решиле да решавају проблем Косова и Метохије, рекао је председник, али је истакао да ће се Србија борити да тражи највише што може, а да изгуби најмање што мора.

Оценио је да је академик Ковачевић један од ретких људи који на одговоран начин сагледавају проблем Срба и нема потребу да се додворава политичким актерима.

"Дармановићева изјава ме насмејала"

Председник је изјавио да га је насмејала изјава министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића, којом Србији прети НАТО-ом и подсетио да Србија ничим не прети суседној држави.

"На то се насмејете. Да га вређам и да му одговорим... Каравани пролазе...", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су чланице НАТО сувише одговорне и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг добар познаник и пријатељ Србије и "сувише озбиљан за господина Дармановића".

Истакао је да је спреман увек да разговара са председником Црне Горе како би се решили проблеми у односима две земље, као и да је спреман да га позове у посету Србији после избора.

"Постоји и у Србији увек један део оних који ће да кажу, којима је некако криво што сам стао на страну СПЦ, али нисам стао само на страну СПЦ, већ и права и правде, као и српског народа. Моја дужност је да бринем о српском народу и ван граница Србије, али неугрожавајући независност и суверенитет других земаља", рекао је председник.

Вучић каже да су измишљали у почетку да је то све договорио са Ђукановићем, иако није са њим ни у каквом контакту.

О писму Си Ђипингу и политици једне Кине

Председник је изјавио да је свестан да његово писмо кинеском председнику Си Ђипингу о Хонгконгу није добро примљено у Европи и Америци, али је и упитао - како мислимо да добијемо подршку Кине за територијални интегритет Србије, а да ми не подржавамо политику једне Кине.

Упитан да ли је размишљао како ће друге државе гледати на тај потез и да ли ће то Србији доћи на наплату, Вучић је узвратио питањем да ли се слажемо да Кина треба да нас подржи око интегритета Србије.

"Како мислите да добијете да три године људи примају плату у смедеревској Железари, уместо да држава баца 12 милиона евра месечно, а да не подржавате политику једне Кине?", запитао је председник.

Србија се, како је напоменуо,"кристално јасно" налази на европском путу, али има и нека од својих ограничења који се тичу пре свега очувања територијалног интегритета. 

"Заложићу се за велике промене у Влади и странци"

Упитан да ли ће доћи до кадровских промена у влади после избора, председник Србије и лидер СНС-а поручио је да ће се залагати за велике промене у влади и странци

Указао је да најпре треба да се види ко ће да формира владу, ко ће да добије већину на изборима, додајући да није од оних који потцењују вољу народа.

Упитан коме ће овај пут поклонити књигу о Милану Стојадиновићу, коју је након прошлих избора поклонио Ани Брнабић, Вучић је рекао да не дели исту књигу два пута.

"Поштујем све што је Ана урадила. У људском смислу сам је много заволео. Показала је велику борбеност и љубав према Србији. Али то кога волим нема везе са одлукама ко ће бити премијер. О томе ћемо разговарати када се избори заврше", нагласио је председник.

Када је реч о медијима, Вучић је приметио да су и поједини опозиционари позивани на Пинк, али да ипак нису долазили, док је, оцењује, РТС све то "на пристојан начин држао", али да не може да позива ванпарламентарне странке и да то нема везе са СНС-ом.

Испричао је и да је листа коју води желела да се рекламира на ТВ Н1, али да јој то није омогућено.

"Они су послали допис како може да се рекламира код њих, да може да се закупи термин. Рецимо да је 15.000 евра, за пола сата. Ми смо рекли да хоћемо пет термина од пола сата, од 19 до 22 сата. Рекли су да тада не може. Онда смо тражили од 17 до 19 сати, али није могло ни тада...", рекао је Вучић.

Председник је изјавио да је излазак политичких странака на изборе добар за демократију и за Србију и додао да је подршка партијама које ће их бојкотовати на рекордном минималном нивоу, а да ће бити још нижа.

Вучић је рекао и да очекује да грађани изађу на изборе и да ће излазност бити већа него раније.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво