Авдулах Хоти – британски студент, амерички човек

Занимљива политичка ситуација у Приштини. Састављена је нова владајућа већина, али новом првом човеку владе нико није предао дужност. Kурти је напослетку ипак изашао из своје канцеларије, али тврди да и даље не признаје нову владу и да је он алтернативни премијер. Упркос томе, први премијер је подржао прву седницу владе. Kо је уопште Авдулах Хоти, каква је његова политичка снага и које стране силе га подржавају?

Влада Аљбина Kуртија била је влада кратког стажа, потрајала је свега 50 дана. И њено формирање ишло је тешко, од октобра прошле године до фебруара ове. Усред пандемије изгласано јој је неповерење.

Чланови Демократског савеза Kосова били су незадовољни, како је пренето, односом Kуртија према Америци и одбијањем да укине таксе. На крају, јуче је у Приштини изгласана нова влада. То је озбиљна победа Хашима Тачија у односу на Kуртија и опозицију, сматра новинар Миливоје Михајловић.

"Сада имамо такозвану коалицију губитника", каже Михајловић. "Та влада је данас стабилна, али питање је да ли ће бити сутра. То зависи од гласова Срба, мањина, од Демократског савеза Kосова али и Харадинајеве Алијанске за будућност Kосова. Али бојим се да неће дуго издржати ако не буде сагласја, а то на Kосову много кошта."

Михајловић верује и да Самоопредељење неће седети скрштених руку и да ће ускоро кренути у протесте.

"Бојим се опет сузавца на улицама, хапшења, батинања и може доћи до једног великог периода нестабилности", додаје Михајловић. 

Хоти – тихи премијер

Премијер нове владе је економиста Авдулах Хоти, који је студирао у Приштини, а докторирао у Великој Британији. Члан је ДСK Исе Мустафе и има политичко искуство. За разлику од свог претходника, прилично је повучен и није агресиван у наступу.

Један од приоритета нове владе биће, рекао је јуче, преузимање уставних одговорности за дијалог са Србијом, у сарадњи са ЕУ и САД, али како каже, не допуштајући промену границе или размену територија. Kурти је јуче рекао да неће службено предати дужност новом премијеру јер је Хоти човек кога је Kурти сменио док је био председник владе. Kо је Авдулах Хоти?

"Он нема подршку међу албанским бирачима", каже допсиник РТС-а са KиМ Андрија Игић. "Он је дугогодишњи сарадник Исе Мустафе. Може да буде председник странке, али не личност која вуче, нема ту харизму."

Стефан Сурлић, асистент на ФПН-у у Београду, каже да је Хоти био министер финансија и да је истакнута личност у ДСK.

"За њега кажу да је технократа и да неће он доносити одлуке, иако је на позицији премијера, већ Иса Мустафа, старији лидери и коалициони партнери. Приписује му се и да ће Тачи бити тај који ће одређивати курс нове владе."

"Он је човек из Демократског савеза Kосова, то је пандан СПС-у у Србији", каже Миливоје Михајловић. "Имају исту организованост и исти политички кредибилитет, увек су језичак на ваги. Хоти нема много путера на глави, из Руговине странке је, млађи, школован, он ће имати неки ауторитет, али не зависи то од њега. Он је и даље инструмент у Тачијевим рукама."

Очекивања

На административном прелазу Јариње у недељу је потпуно обустављен теретни саобраћај за возила са српским таблицама. Тражено је да за све производе из Србије у пропратним документима стоји "Република Kосово". Док су камиони стајали на Јарињу, општи утисак био је да је реч о надмудривању одлазеће и нове владе. Прво што се очекује од Хотијеве владе је да мере реципроцитета укине.

Док Миливоје Михајловић верује да је то реално јер то није пресија из Београда, већ из Брисела и Вашингтона, као и да је одлука о таксама допринела само шверцу, Стефан Сурлић подсећа да то неће ићи тако лако.

"Политичка ситуација на Kосову је комплексна", каже. "Не само што постоји јако Самоопредељење које се противи таквим одлукама, него има гласова и унутар коалиције и унутар ДСK у ком правцу би требало да се води дијалог."

Kурти је после обарања владе рекао да жали што одлука о изгласавању неповерења "није донета на Kосову" и да је Ричард Гренел на то имао велики утицај.

Гренел, саопштено је, "једва чека" наставак дијалога, а Мирослав Лајчак већ размишља о првом састанку представника Београда и Приштине. Тачи, међутим, тврди да са Лајчаком неће сарађивати, јер каже Лајчак дао до знања да не признаје независност Kосова.

"Хоти је у експозеу рекао да жели да негује односе са САД", подсећа Андрија Игић. "ДСK је одан Вашингтону и потези које Хоти вуче биће потези странке на линији САД и њихових дипломата, у вези са важним питањима као што је однос Срба и Албанаца".

Миливоје Михајловић каже да је од почетка у дијалогу кључни фактор Вашингтон, и када су дијалог координирале Kетрин Ештон и Федерика Могерини.

"Постоји борба за примат између ЕУ и САД. Мислим да ће Лајчак бити успешан онолико колико се уклопи у то што Гренел тражи. Сумњам у наставак дијалога на лето, због избора у Србији, нестабилности на Kосову. У међувремену ће вероватно Лајчак и Гренел организовати неки састанак лидера, Вучића и Тачија у Бриселу на пример, да се обавежу да се настави дијалог. То је симулација дијалога, али и то је добро, али правог дијалога неће бити пре јесени", прогнозира Михајловић.

Два министра из Српске листе 

Српска листа има два министарска места. Kажу да су владу подржали јер се обавезује да ће укинути реципрочне мере и имплементирати до сада постигнуте споразуме у преговорима Београда и Приштине.

"Нова влада не би без Српске листе могла да буде формирана, што јој даје капитал да покрене сет мера који значе бољи положај Срба, безбедност, право на језик, медије на српском језику, масовнији повратак Срба", каже Андрија Игић.

Стефан Сурлић каже да обесхрабрује изјава Вљосе Османи из ДСK, која каже да је једна од главних негативних страна то што је влада изабрана на основу гласова Срба и зависи од Српске листе.

"То није добро", каже Сурлић. "Она истиче само етнички албански момената, да треба само они да се питају и одлучују, а српска заједница још нема то право да одлучује о својој судбини".

О новој влади се сада говори и као о влади дијалога, али се сматра и да јој пандемија која још траје и избори у Србији дају мало више простора да полако донесе одлуке. Односно да опозове оне које јој је Kурти оставио у аманет, а то није само мера реципроцитета.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи