Брнабић: Неиспуњене препоруке ГРЕКО-а везане за Устав, фалило политичке воље

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да Србија није испунила три препоруке ГРЕКО-а (Радно тело Савета Европе за борбу против корупције) које се односе на измену Устава и уставне амандмане јер , како је рекла, за њихово усвајање у парламенту није било политичке воље.

Ана Брнабић је нагласила да је Влада Србије учинила све што је могла по том питању наводећи да је организовала широку јавну расправу о изменама Устава и радила на уставним амандманима како би правосуђе било ефикасније и одговорније што је, како је истакла, важно пре свега за грађане Србије.

Подсетила је да се Влада Србије консултовала са Венецијанском комисијом која је, каже, дала "зелено светло'' на предложене уставне амандмане који су после тога послати Народној скупштини.

''За усвајање је потребна двотрећинска већина у Скупштини, а ми то нисмо имали због чега нисмо могли да усвојимо амандмане и зато су те препоруке неиспуњене'', рекла је Брнабићева новинарима у Палати Србија после представљања Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља.

Премијерка је навела да је била изненађена забуном да постоји 17 уместо 13 препорука ГРЕКО-а упућених Србији, а да седам није успунила.

''Постоји 13 препорука, од којих је испуњено 10, а три нису'', истакла је Брнабићева.

Када је реч о 10 препорука које је Србија делимично испунила, премијерка је навела да то значи да су у највећој мери усвојени закони, да примена неких тек треба да почне, а да за одређене треба да се покаже да ли се добро примењују.

Оценила је да треба похвалити то што се Србија више не налази на листи глобално незадовољавајућих земаља када је у питању борба против корупције, наводећи да су на листи земље као што су Луксембург, Чешка, Данска...

Илић: Нејасно одакле 17 препорука

Државни секретар Министарства правде Србије Радомир Илић изјавио је у Новом Саду да је нејасно како се у извештају Антикорупцијског тела Савета Европе ГРЕКО помиње 17 препорука Србији када је свих ових година било реч о 13 препорука, од којих је десет испуњено, а три делимично јер су повезане с најављаним променама Устава.

ГРЕКО је у Извештају за 2019. годину, који је објавио у среду, 3. јуна, стоји да су власти Србије делимично имплементирале десет од 17 препорука".

"Ми ћемо свакако комуницирати са Саветом Европе у вези са тим, јер има јако пуно методологија кије се могу применити на различите извештаје", најавио је Илић, наглашавајући да је Србија у процесу измене Устава који се тиче једне гране власти, судске.

"Управо се те три препоруке односе на измену Устава", прецизирао је Илић, подсећајући да ранији Извештаје ГРЕКО о напретку Србије из априла 2019. године, наведено да је "Србија делимично испунила 10 препорука док три није".

Како се наводи у саопштењу Министарства правде, Илић је указао да ће док Србија не промени Устав, те три препоруке остати само делимично испуњене.

Министарство правде Србије јуче је подсетило да је Радно тело Савета Европе за борбу против корупције (ГРЕКО) у Србији упутило 13, а не 17 препорука, те да је Србија, у оквиру четвртог круга евалуације 2015. добила укупно 13 препорука и да тај број, нити саме препоруке нису промењене.

"Србија није на листи незадовољавајућих земаља, она је прошле године скинута. Аустрија, Данска, Чешка и Турска су незадовољавајуће када је ГРЕКО у питању, тако да можемо да кажемо да резултати борбе против корупције које смо имали претходних година јесу дали резултате, које ћемо у будућим данима представити", закључио је Илић.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара