Вучић: Још једно повећање плата у здравству ако крене привреда

Ако привреда крене, пре краја године могуће је још једно повећање плата за здравствене раднике, рекао је председник Александар Вучић у Лозници, где је отворио обновљени део болнице. Вучић је у Лозници присуствовао и отварању фабрике америчке компаније "Адијент", једног од лидера у производњи седишта за аутомобилску индустрију.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да плате медицинских радника морају бити веће, као и да су после епидемије коронавируса сви схватили значај здравственог система. 

Он је данас, током посете Лозници, констатовао да се у том граду роди око 700 деце годишње, те изразио очекивање да ће се демографска слика у Лозници додатно поправити.

"Када бисмо могли некако до 1.000 (деце) да дођемо...", прокоментарисао је председник.

За то је, каже, грађанима потребно да виде и да знају да имају будућност и сигурност.

Председник је указао да је Лозница била један од важних инвестиционих центара, али да је годинама била запостављена и девастирана.

"Од ничега смо створили нешто, али и да сте мађионичар, нисте могли да ојачате привреду у Лозници. Ипак, сад сам задовољан зато што Лозница има значајно јачу привреду, већи животни стандард. Да вам је неко причао пре годину дана да ћемо и болницу реконструисати, људи би рекли да су то празне приче", рекао је Вучић.

Срећан сам што данас можемо да поправљамо оно што деценијама нисмо, подвукао је председник Србије.

Отворен обновљени део болнице 

Вучић је данас отворио обновљена одељења Опште болнице у Лозници и најавио да ће радови на реконструкцији свих објеката бити готови до краја следеће године.

Вредност радова на реконструкцији три одељења – грудног, интерног и неуропсихијатрије – јесте нешто више од 400 милиона динара, а новац је обезбедила Влада преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, док је са 30 милиона динара израда пројектне документације финансирана из градске касе.

Интерно одељење, које је било у врло лошем стању, надограђено је са 760 квадратних метара, а обновљено је и осталих 1.300 квадрата.

Радови прве фазе, започети крајем 2018. године, на реконструкцији неколико објеката у кругу лозничке Опште болнице, приводе се крају.

У приземљу зграде остају одељење дијализе и коронарна јединица, у надограђеном спрату биће смештено одељење неурологије, док ће у објекту где се налази психијатрија после исељења неурологије бити опремљен простор за дневну болницу.

У фабрици "Адијент" посао за 1.500 људи

Председник је данас у Лозници отворио и фабрику америчке компаније "Адијент" и најавио да ће ту бити запослено 1.500 људи.

Вучић је током обиласка фабрике рекао да је већ запослено 838 људи, као и да ће радници имати најбоље услове за рад и одмор у оквиру фабрике, која има и тренинг центар.

Додао је да су тренутно међу запосленима 70 одсто жене.

Вучић је том приликом разговарао са најбољом радницом Невенком Катић.

У погону у Лозници ће се прво производити пресвлаке за ауто-седишта, а планирано је да у каснијој фази фабрика прошири производњу и на седишта за најпознатије аутомобилске марке.

Председник је рекао да ће фабрика америчке компаније подићи не само Лозницу већ и цело Подриње и Рађевину. 

Навео је да ће бити изграђено 13,6 километара обилазнице око Лознице како не би морало да се иде кроз центар града и подсетио да ће бити изграђени и ауто-пут и брза саобраћајница Рума–Шабац–Лозница. 

Најавио је да ће та саобраћајница као и мост преко Саве бити завршени до краја 2023. године, што ће омогућити да се од Лознице до Београда стиже за сат времена.

Вучић је рекао да је било проблема са пројектовањем и експропријацијом, да је навећи део посла завршен и да још у два шабачка села треба да се заврши експропријација.

Нагласио је да је Лозница стратешко место за Србију и најсеверније у Подрињу и да је за државу веома важно да Лозница напредује и чува своје становништво.

Литијум велико, неискоришћено богатство 

Србија много очекује од налазишта литијума, али ефекте експлоатације неће моћи да има најмање за годину до годину и по дана, рекао је председник.

"Не може се лако мењати рудна рента, јер не може лако да се направи договор са руским НИС-ом, нити са Кинезима, који су ушли у велике инвестиције и много помогли зато што су узели 'Бор' и спасли нас. Они су, рачунајући на ту рудну ренту, купили од Канађана Чукару пеки, односно Тимок рудник. За нас је овде најважнији литијум, али када бих вам рекао да је то некада буквално за џабе дато, а да ми данас немамо ни почетак експлоатације, из коже бих искочио", рекао је Вучић.

Србија располаже са 10 одсто светских количина литијума и то је огромно богатство, и велики потенцијал који још није искоришћен, рекао је Вучић у Лозници, одговарајући на питање да ли Србија може да повећа износе рудне ренте посебно за литијум, имајући у виду да је учешће рударске индустрије у БДП два до три одсто.

"Када направимо овде фабрике, контролисано ћемо извозити", рекао је Вучић, напомињући да су у питању фабрике електричних аутобуса и аутомобила које смо могли до сада да имамо.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара