Одаловић: Чини ми се да је Хоти спремнији на компромис, али то треба да потврди

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић каже за РТС да данас треба врло пажљиво слушати експозе Авдулаха Хотија и да је добра порука што је кандидат за косовског премијера најавио експресно укидање мера које су блокирале дијалог. Политичка сцена међу косовским Албанцима толико се закомпликовала да више "нико ништа не зна", оцењује Одаловић.

Вељко Одаловић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да му се чини да ће кандидат за новог премијера Косова Авдулах Хоти у односу на своје претходнике бити спремнији за компромис и дијалог са Београдом.

"То треба данас да потврди. Врло пажљиво треба слушати његов експозе, у којем претпостављам да ће дати основне смернице и одговоре на нека питања која све нас муче – да ли је спреман да стави ван снаге мере које је пре нешто више од годину дана увео Харадинај као и мере које је увео Курти", каже Одаловић.

Добра је порука то што је најавио експресно укидање тих мера, подсећа Одаловић, који се нада да ће Хоти за то добити подршку.

Упитан да ли Приштина чека да дође до промене власти у Америци, Одаловић каже да је очигледно да би они сигурно више волели да дође до промена и да се администрација која је била Клинтонова поново позиционира.

Што се тиче улоге Српске листе, Одаловић се нада да ће то бити једна озбиљнија прича у односу на неке претходне и да ће српски представници имати довољно простора да остваре свој суштински циљ и брину о интересима Срба и Србије.

У Приштини више "нико ништа не зна"

Коментаришући чињеницу да ће у новој приштинском влади седети и Рамуш Харадинај и Беџет Пацоли, истиче да та влада има озбиљан унутрашњи изазов и да се политичка сцена међу косовским Албанцима толико закомпликовала да више "нико ништа не зна".

Подсећа да је после 1999. године било ликвидација чланова Демократског савеза Косова, за које они оптужују људе који седе у новој влади.

Такође, очекује да ће политичке односе косовских Албанаца закомпликовати оптужнице које треба да активира Специјално тужилаштво.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво