Вархељи: ЕК предлаже повећање ИПА фондова за Србију и земље Западног Балкана

Европска комисија предлаже повећање претприступних ИПА фондова за Србију и земље Западног Балкана у наредном буџету ЕУ и припрема економски план за регион, изјавио је у Бриселу комесар за проширење Оливер Вархељи, представљајући спољнополитички финансијски план Уније.

За земље Балкана и Турску у новом буџету предвиђено је 14,5 милијарди евра претприступне помоћи, у односу на 11,7 милијарди колико је издвојено у периоду од 2014. до 2020. године, изјавио је Оливер Вархељи на заједничкој конференцији за новинаре са високим представником Жозепом Борељом и комесарком Јутом Урпилаинен.

Вархељи је саопштио и предлог Европске комисије да се из садашњег буџета издвоји додатна милијарда евра коју би земље у суседству ЕУ и Западни Балкан могли да користе за санирање економских последица пандемије.

"Све то омогућиће нам да на јесен изађемо са значајним економским и инвестиционим планом за Западни Балкан, да почнемо да радимо на повезаности у области енергије, транспорта, на зеленој агенди, као и да укључимо регион у дигиталну агенду ЕУ и приближимо га што више економији ЕУ", изјавио је Вархељи.

Одговарајући на питање о ризику да далеко већи износи за опоравак од последица епидемије намењени земљама чланицама додатно продубе економски јаз између Западног Балкана и европског просека, Вархељи каже да Европска комисија жели да постигне супротно.

"Желимо управо да спречимо ширење економског јаза и зато смо од самог почетка помагали санирање економских последица. Допуна садашњег буџета, повећање ИПА фонда и укључивање Западног Балкана на врло конкретан начин у план за економски опоравак иде у том правцу", рекао је Вархељи.

Комесар за проширење је нагласио да је циљ економског и инвестиционог плана, који ће Европска комисија представити на јесен, управо да се смањи и потпуно надокнади заостатак Западног Балкана за просеком ЕУ.

"Наравно, ситуација је другачија кад сте чланица ЕУ, јер онда можете да рачунате на пуну солидарност свих осталих чланица. Колико разумем, то је један од разлога зашто земље Балкана желе да буду део ЕУ", закључио је Вархељи.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво