Борељ: Београд и Приштина да се договоре, али немају одрешене руке

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да је на Београду и Приштини да се договоре око решења за нормализацију односа, али да при том не могу имати "одрешене руке", јер, како истиче, постигнут споразум мора бити прихватљив и за међународну заједницу.

Борељ је нагласио да је јасно да се ЕУ залаже за одржавање тренутног стања када су границе у питању, додавши да се неке земље чланице јако противе кретању у том правцу.

Жосеп Борељ је на видео-конференцији за новинаре у Бриселу поручио да "без договора Срба и Kосоваца нема решења за косовско питање", али и да  не могу имати одрешене руке да  договоре "шта год  желе".

"Сваки договор ће имати колатерални ефекат на регион, а сви знамо како је осетљиво питање промене граница. Ако почнете са променом граница на једном месту, јавиће се и други који желе исто. Зато је најбоље задржати тренутно стање", поручује Борељ.

"Постоји само дијалог који води ЕУ"

Шеф дипломатије ЕУ наглашава да нема такмичења између ЕУ и САД и да "постоји само један дијалог Београда и Приштине, онај који је покренула и наставља да води ЕУ".

Ангажман САД је, чини се, у сфери "пропаганде".

"Ако САД желе да помогну то је добро, али нас не покрећу интереси који су у сфери пропаганде, ми желимо да радимо озбиљан посао и покренемо дијалог који је блокиран због политичке нестабилности на Kосову", оцењује Борел.

"Не покушавамо да дођемо до 'договора који ништа не решавају'"

Додаје да председник и прелазни премијер у Приштини "нити мисле, нити говоре исте ствари", а да је политичка ситуација на Kосову нејасна у очекивању расплета у вези са формирањем нове косовске владе.

"Прво смо чекали на нову владу (у Приштини), а када је коначно изабран за премијера Аљбин Kурти је и разрешен дужности одлуком парламента. Тиме је изгубио већину на Kосову и било где другде. У међувремену, ми не покушавамо да дођемо до 'договора који не решавају ништа'", напомиње Борељ.

Поводом изјаве косовског председника Хашима Тачија да неће де учествује у дијалогу коме посредује специјални представник који долази из земље која не признаје Kосово, Борељ наглашава да је и Београд "могао да се позове на исто право" и одбије учешће уколико је изабран неко ко долази из земље која признаје Приштину.

"Заборавите на то. У питању су службеници, националне дипломате који раде за ЕУ. То је неопростиво. Морате се понашати озбиљно", закључио је Борељ.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара