Триван: Законом решити питање мини-хидроелектрана, подржавамо грађане и струку

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је за Радио Београд да ће питање изградње деривационих мини-хидроелектрана у заштићеним подручјима бити решено у корист грађана који се боре за очување река и да је Министарство спремно да то питање реши законом.

Министар Горан Триван каже да је изградње мини-хидроелектрана једна од најзначајнијих еколошких тема у Србији, али да има пуно дисонантних тонова.

"На једној страни су инвеститори који имају материјалне интересе, а на другој страни смо сви ми остали који сматрамо да то није добро јер девастирајуће утиче на животну средину", истиче Триван.

Наглашава да по том питању нема простора за било какву калкулацију и полемику.

"Чак је и Одбор за животну средину Српске академије наука и уметности закључио да су неприхватљиве деривационе мини-хидроелектране. Постоји потреба да се то питање реши законом и Министарство је спремно да то уради. Подржавамо грађане и струку у настојањима да се проблем реши на тај начин", каже Триван. 

Триван упозорава да је погрешно уверење да располажемо огромним количинама воде јер је Србија земља са најмање површинских аутохтоних вода на Балкану.

"То је један од разлога зашто сам ја лично чврсто против изградње мини-хидроцентрала у заштићеним добрима. Морамо сачувати тај водни ресурс", истиче Триван. 

Поновио је да држава неће рушити мини-хидроелектране које су већ изграђене.

"Не желимо да се нове граде у заштићеним добрима. Свим инвеститорима који су у међувремену добили некакве дозволе за изградњу мини-хидроцентрала у заштићеним добрима, ми смо спремни да заменимо локацију за оне ван заштићених добара и да нађемо начин да их обештетимо ако је потребно", објашњава Горан Триван.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи