Вучић: Одговараћу свима који Србији држе лекције и придике

Председник Александар Вучић поручио је да су пред светом, због пандемије коронавируса, изазови какве човечанство до сада није видело, што не значи да би наш одговор требало да буде тражење изговора за недостатке и лоше потезе у будућности. Премијерка Ана Брнабић наводи да још није све готово и да ће се на међународном плану још водити здравствена и економска борба.

Александар Вучић је на отварању међународне конференције "Свет после корона вируса" рекао да се више ствари у свету променило у претходних шест месеци, него у претходних 20 до 30 година.

"Тих шест месеци донели су драстичне и драматичне промене у свету геополитике и економској снази и ономе какав ће утицај поједине земље, блокови и региони имати на догађаје у свету у будућности", рекао је Вучић.

Указао је да је пандемија потврдила промене које се већ дешавају на глобалном нивоу, а да су се и ствари у региону промениле откако је Србија постала снажнија. 

"Све је било једно велико лицемерје", констатовао је председник. 

Председник је оценио је да из пандемије коронавируса две силе, Немачка и Кина, излазе са новом снагом.

"Немачка је апсолутни победник. Колико је новца убризгано у њихову привреду, колико је сама убризгала себи новца... Са друге стране, Кина је успела да покаже жељу да настави оно што је била америчка политика, а то је глобализација, то је преузимање позиције кључног играча, прихвата игру на нивоу целог света", рекаоје Вучић. 

САД су највише изгубиле, каже, али ће Америка, уверен је, снажно почети да расте. У војном смислу се, поред Немачке и Кине, издвајају САД и Русија.

"Одатле можемо да очекујемо и већи ниво солидарности. Ти исти који су ме оптуживали о томе како Европа није била солидарна сада исто причају што и ја", приметио је председник.

Према његовој оцени, у светским оквирима се догађа још нешто што је веома важно, до Давоса 2016. на сцени је био глобалистички приступ у којем је Америка желела да буде лидер, а онда се догодило то да су сви кренули да одустају од принципа тржишне економије и онда Кина "истрчава" у тај простор и каже да је за глобализацију.

Дошло је, истиче, до затварања многих који не могу да издрже ту тржишну утакмицу, па зато имамо толико заштитних мера сопственог тржишта, уз истовремено много мање заштите кинеског и руског тржишта.

"У таквим условима се све окренуло, и показало се како је све било огромно лицемерје. Учени смо да нема веће вредности од слободног тржишта, а данас смо сведоци да мало кога интересује слободан проток капитала, услуга и људи, већ само како другог који су успешни зауставити, а то се може видети и на нашем малом регионалном нивоу", поручио је Вучић.

Подсетио је да је док је Србија била апсолутно најнеуспешнија, када је са просечном платом заостајала за свима, тада никоме није сметала.

"Тада је у Србији цветала демократија, није било ниједне телевизије на којој се могла појавити опозиција, али од оног секунда када Србија почиње да стиже и престиже све у региону по објективним критеријума, када је са 340 евра дошла до 510 евра просечне плате, да има значајно мањи јавни дуг него што има малена Црна Гора, када очекује да ће 2020. и 2021. престићи Хрватсклу по укупном БДП-у, видите како слободан проток роба, капитала и услуга није више важан", објаснио је он.  

Указао је да је тако некима сметало и када су земље региона хтеле да узму саме своју судбину у руке, па је идеја о слободној трговини, слободном протоку услуга и људи заустављена по сваку цену.

"Данас присуствујемо да сви мисле да имају право свакога дана да говоре о КиМ - све велике силе, све регионалне силе, а тако и сви мали из региона који никакве везе с тим немају. Када бисмо ми једну реч рекли о њима рекли би да се мешамо у унутрашње ствари, да угрожавамо регионалну стабилност. Нема ко нам није буквицу и лекцију очитао у вези потенцијалног решења. Свако мисли да смо недозрели људи којима треба да објасне. То решење треба да буде у складу са њиховим геостратешким интересима, а не у складу са српским народом и Албанацима које се то тиче", поручио је он.

Вучић је рекао да је његова кривица и кривица Србије што није умео, смео због историје, не због себе, сакрије презир према свима који су се тако понашали и односили према Србији.

"Док сам председник тако ћу се одностити према свима који мисле да смо отирач о који могу своје прљаве ноге да обришу, да га газе и кажу да треба да будемо задовољни како се дивно односе према нама", додао је он. 

Указао је да ће велике економије лакше проћи кроз кризу и да ће се брже опоравити од малих, рекавши да од великих очекује већи ниво солидарности.

Казао је да је први у Европи говорио о недостатку солидарности, а да су га нападали они који су га касније на безброј начина плагирали.

"Сувише смо мали и ја неважан да бх имао право да говорим истину када је то намењено моћнијима. За нас мале је истина да слушамо и служимо. Ту улогу нећемо да прихватимо ма како неки волели да нам је намене заувек", поручио је Вучић.

Председник је поновио да је за Србију сада важан економски напредак, а да он опоравка Европе, а затим и од раста америчке, кинеске и руске привреде зависи и опоравак наше економије, наш раст, што даље омогућава боље позиционирање Србије.

Поручио је да је важно да наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком кораку и да се "макнемо из сенке великих", јер, примећује, сви ће, када не могу да замере нешто Макрону или Курцу, јер су они лидери моћних земаља, рећи - "хајде да згазимо Вучића". 

Брнабић: Свет ће после пандемије бити потпуно другачији

Премијерка је рекла да ће свет после пандемије коронавируса заиста бити другачије место, а колико, тек ћемо видети и истакла да још није све готово и да ће се на међународном плану још водити здравствена и економска борба.

"Мислим да ће то бити даматичне промене и да ће се огледати у томе да ли свет наставља са глобализмом или не и да ли опстаје и у којој форми мултилатерализам. Такође, какву улогу ће имати одређене земља као лидери новог светског поретка", рекла је Брнабићева. 

Те промене, истиче Брнабићева, смо видели у међународним односима, али оне се дешавају и сада и нису завршене.

"Још не живимо у свету после короне и даље је вирус присутан, свет се још бори против корона вируса и проћи ће још доста времене када ћемо видети како ће свет изледати после короне односно како ће геополитички изгледати. Сачекаћемо период економског опоравка", додала је Брнабићева.

Наводи да су ту најважније две теме, прва је да ли ће бити другог таласа и како ћемо се изборити и припремити за њега и како ће излегледати живот до вакцине, и друга тема је економски оправак.

То ће даље детерминисати како ће изгледати свет, додала је Брнабићева на првом панелу о геополитичким последицама пандемије на коме учествују и амбасадори Кине и Русије, Чен Бо и Александар Боцан Хараченко.

Амбасадорка Чен Бо рекла је да је форум веома важан и да јој је част да са премијерком Брнабић и руским амбасадором Боцан Харченком подели мишљење о стању после епидемије.

Руски амбасадор је рекао да је пандемија коронавируса показала већи ниво комуникације и повезаности у свету.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво