Брнабић: Држава има два приоритета, здравље грађана и економски опоравак

Србија још увек не може да прогласи победу над коронавирусом, али надамо се да ће то бити ускоро, изјавила је за Први програм Радио Београда премијерка Ана Брнабић. Зато у овом тренутку, каже, држава има два приоритета. Први је здравље грађана, због чега је у току проширено тестирање како би се утврдила потенцијална локална жаришта, а други приоритет је економски опоравак.

Ана Бранабић је изјавила да је здравље и даље на првом месту.

"Други приоритет је да се економски што брже подигнемо, да се опоравимо, да се вратимо тамо где смо били пре 6. марта када смо имали импресивне стопе раста од преко шест одсто и у последњем кварталу 2019. и у јануару, фебруару па чак и у марту ове године, када је стопа раста била 5,2 процента. Све су то разлози за оптимизам", рекла је премијерка.

Истакла је да је Влада Републике Србије учинила највише што може, определивши 5,1 милијарду евра за подршку привреди.

На питање колико ће нам времена бити потребно да се вратимо на ниво са почетка године, премијерка је одговорила да то не зависи само од нас, већ и од тога колико ће се брзо опоравити Европска унија и земље на које је наша економија највише наслоњена.

"Мислим да су у овом тренутку сви могли да виде да и Међународни монетарни фонд, Светска банка и Европска унија предвиђају да ће Србија имати најмањи економски пад у 2020. години од свих земаља у Европи. Ми мислимо да ће тај пад бити мањи него што они предвиђају. Процењујемо да ће највише бити  минус 1.8 процената, или чак да ћемо бити на нули или да ћемо имати благи економски раст. То су наши циљеви за 2020.годину, а да након тога у 2021. години имамо најбржи раст од свих европских економија", навела је Брнабићева.

Ниједан инфраструктурни пројекат није стао 

Подсетила је да упркос кризи изазваној корона вирусом, ниједан инфраструктурни пројекат није стао. Настављено је, додаје, и са важним пројектима у области иновација и образовања и то ће, како каже, бити стуб динамичног развоја у будућности.

Премијерка је рекла да ни култура није запостављена, па се нада да ће се "Егзит" фестивал, који је важан не само за Нови Сад већ и за целу Србију, ипак одржати.

"Ми смо дали препоруку да се он одложи за август, а почетком јуна ћемо и по епидемиолошкој ситуацији у Србији али и у целој Европи, моћи да дамо јасну препоруку када и да ли ће моћи да се одржи. Али, по развоју ситуације, у овом тренутку делује да ће одржавање бити могуће", напомиње Брнабићева.

Указује да је култура један од сектора који су највише погођени кризом и због тога је Влада издвојила одређена средста за подршку самосталним уметницима.

Каже да ће се са инвестицијама у инфраструктуру у култури наставити и да се нада ће већ почетком следеће године бити отворено и Народно позориште у Суботици.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво