Вучић о Космету: Ако понуда буде оно што назирем, одговор ће бити "не"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не зна шта би могле бити понуде за решење питања Косова и Метохије, додајући да назире шта би могло да буде, и да ће, ако то буде тако, његов одговор бити "не".

Вучић је, упитан да ли је добијао понуде, као што је размена територија, то јест 17 српских села на северу Косова за Прешево, Мевеђу и Бујановац, рекао да понуду такве врсте није добио.

Каже да је јуче на састанку Квинте питао да му кажу шта то виде као суштинско решење, осим разних прича које се продају новинама, али да није добио одговор.

"Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а ако то буде онда ће одговор бити ‘не'", нагласио је председник одговарајући на питања новинара након пријема здравствених радника.

На наводне понуде, каже, неће да одговара јер су бесмислене, попут Тачијеве.

"Када погледате Медвеђу можете само да се насмејете. Тамо живи око 6,5 одсто Албанаца. Не разумем. Под каквим спором су Бујановац и Прешево? Нисам приметио да јесу. У Бујановцу живи 42 одсто Срба. Не разумем о чему се ради. Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу - Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетине и Бабин Мост", објаснио је председник.

Вучић је рекао да не мисли да је то решење.

Казао је да, онима са Запада који су водили кампању против компромисног решења, а чије се наводно компромисно решење заснива на томе да Србија призна Косово, а потом некада нешто добије, то да ће Србија некада нешто добити окаче "мачку о реп".

"Је л’ суштина да сваким даном говорите да Србија не може територијално ништа да добије? Да анализирамо ко шта добија и губи. Ви сте противправно проступили признајући Косово. Нема проблема, нема промене граница, ми имамо своје установљене границе, и Резолуцију УН 1244. Па да видим шта ћете да радите", поручо је Вучић.

Каже да је слушао различите приче кроз медије, а овако нешто о размени села није чуо и зато се није тиме бавио, али је додао да га занима која су то села.

"Не, нисам имао понуде такве врсте. Ја сам председник Србије, поштујем посао и произвођача и продаваца на пијаци, али ја сам председник Србије... Нисам видео такву понуду. Спреман сам све да чујем. Нисам то ни прочитао", додао је Вучић.

Казао је да је рационалан и прагматичан човек, и да не воли да било коме претимо, чак ни да одговарамо на претње.

"Није Србија ни близу иста држава, каква је била пре 10 или 20 година. Србија је данас за наше жеље и даље не онолико снажна колико бисмо желели, али многоструко снажнија него 1999, 2000, 2006, 2008, 2010... Наше је само да на паметан начин водимо политику, чувамо мир, гурамо економију да буде што успешнија. Да се у томе такмичимо са осталима и да будемо у томе испред осталих", закључио је председник.

Рекао је да је важно да сви у свету разумеју да све што се постиже на Западном Балкану мора да буде плод компромиса, додајући да је забринут због жеља да се на рачун Србије многи "дочепају" милости моћнијих земаља не би ли нешто "искамчили" за себе.

На питање може ли бити мира и решења за Западни Балкан док је угрожено српско питање, Вучић је је рекао да се плаши да многи мисле да је решавање свих горућих проблема на Балкану унижавање и ниподаштавање Србије, те да нису разумели да Србија и Срби морају да буду једнако незадовољни, односно једнако задовољни колико и сви други.

"Ако направите било какав дисбаланс у томе - направићете проблем", упозорио је председник Србије.

О изборима: Ко хоће нек изађе, ко неће - не мора

Ко хоће да изађе не изборе нека изађе, а ко неће не мора, поручио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да сваки грађанин има право на избор.

"То је код нас остављено на вољу сваком човеку. И да будем искрен, уопште ме не занима", казао је Вучић одговарајући на питања новинара.

О економији 

Председник Србије рекао је да је ниво инвестиција у првом кварталу ове године достигао 837 милиона евра.

Према његовим речима то је за 3,7 одсто више него у истом периоду прошле године.

"Наравно да ће бити проблема до краја године на нивоу инвестиција, са извозом, али мање него што смо очекивали", подвукао је Вучић.

Рекао је да ће држава улагањима да подстиче привреду, као и да ће такозваним хеликоптер новцем и повећањем плата у здравству подстицати потрошњу.

Најавио је да ће до краја године још једном бити повећане плате здравственим радницима.

Упитан колико повећање плата здравствени радници могу да очекују, Вучић је рекао да не може сада да говори о томе.

"Могу само колико се надам, али не могу тачно јер моја реч обавезује и зато је боље да не кажем. Али, свакако ће бити, и то неће бити повећање од један, два или три одсто одсто", навео је председник.

Говорећи о штети коју је нанео град, Вучић је рекао да она није великих размера, али да ће држава настојати да помогне.

Председник додаје да је киша, иначе, била добродошла и много помогла нашим основним ратарским културама, и да је много срећан због тога.

Вучић: Тестирамо највише у региону 

Председник Вучић изјавио је да Србија највише у региону тестира на коронавирус и да зато бројеви показују да има највише заражених.

"Ми смо тестирали јуче 7.000 људи, како мислите да неко у окружењу има више заражених кад тестирају до 1.000 људи, а нико није седам пута мањи од нас?", запитао је Вучић на конференцији за новинаре.

Истакао је и да Србија неће крити смртне случајеве од ковида 19, јер је то, како каже, једини поштен и нормалан приступ.

"То да се играте да бисте сачували туристичку сезону, па да кажете да нема заражених, то може свако", рекао је Вучић.

Одговарајући на критике да је Србија најгоре прошла у епидемији, Вучић каже да је поносан на медицинске раднике.

Како каже, чим се некоме учини да је прошла опасност, говоре о томе да Србија има највећи број заражених.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво