Брисел: Извештај о напретку на јесен

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи потврдио је да ће извештаји о напретку земаља у процесу приступања ЕУ бити објављени на јесен, уместо у уобичајеном "пролећном термину".

Одговарајући на питање председника Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвида Мекалистера о термину објављивања овогодишњег "пакета проширења", комесар Вархељи каже да је чуо многа нагађања о томе и у земљама чланицама, и у региону Западног Балкана.

"На јесен, надам се већ у септембру, изаћи ћемо са пакетом проширења. Радимо дан и ноћ на кризи ковида 19. За сада је тешко предвидети како економску ситуацију тако и спровођење реформи, а желимо да представимо садржајан и добар извештај о напретку", рекао је Вархељи.

За септембар комесар за проширење најављује и економско-инвестициони план за Западни Балкан који ће, како наводи, зависити од преговора о новом вишегодишњем буџету ЕУ.

"Желим да наставим посао и да искористим замах и консензус створен око проширења", поручио је Вархељи у ЕП.

Додаје да је фокус Европске комисије у овом тренутку на преговарачким оквирима за Северну Македонију и Албанију, а да ће ти оквири, заједно са ажурираним информацијама о напретку те две земље, изаћи у јуну.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара