Пендаровски против размене територија између Београда и Приштине

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски противи се идеји корекције граница између Београда и Приштине, јер сматра да би такво решење имало штетне последице на регион и да би угрозило сав напредак који је остварен у последњих 20 година.

У кабинету председника Северне Македоније приштинској Газети експрес рекли су да Пендаровски истовремено подржава напоре САД и ЕУ да дође до напретка у дијалогу Београда и Приштине и да се залаже за компромисни споразум који има снажну међународну гаранцију и доприноси стабилности.

Питање корекције граница и размене територија вратило се у центар пажње након интервјуа са високим представником ЕУ Жозепом Борељом, који се није успротивио идеји промене граница уз напомену да Kосово и Србија одлучују о ономе око чега ће се договорити, а не Брисел.

"Председник Пендаровски верује да решења која могу довести до промене граница и размене територија и људи могу имати штетан утицај на регион и штетно утицати на свеобухватне напоре који се улажу у постконфликтни опоравак региона и изградњу одрживих мултиетничких друштава", рекла је за "Газету" представница кабинета председника Северне Македоније, Биљана Радева.

Kако је додала, Пендаровски разуме да могу постојати различити погледи на решење и позива стране које су укључене у тај процес да изграде међусобно поверење и смање напетости да би се напредовало ка компромису.