Састанак Вучића и Орбана – у чему ће Србија и Мађарска имати пријатељску утакмицу

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са мађарским премијером Виктором Орбаном, да верује да ће Србија и Мађарска имати пријатељску утакмицу у томе ко ће имати највиши раст у 2020. години у Европи, као и да неће бити љутње ко буде успешнији. Орбан је поручио да су евидентни резултати српске привреде и да ће Мађарска морати да се потруди ако жели да буде у корак са развојем у Србији.

Александар Вучић је, обраћајући се медијима након састанка, поручио да су односи Србије и Мађарске најбољи у савременој историји, како у политичкој и економској, тако и у осталим сферама живота.

"Захвалан сам мађарском руководству, посебно премијеру Орбану што је имао жељу, храбрости да пре неколико година кренемо у борбу са ветрењачама прошлости и градимо будућност и успели смо у томе", додао је Вучић.

Указао је да економски односи две земље никада нису били развијенији, као и да смо прошлу годину завршили са трговинском разменом од милијарду и 761 милиона евра.

"Ове године већ у првом кварталу, иако смо били суочени са пандемијом коронавируса, имамо раст од 8,37 одсто – 493 милиона евра", навео је Вучић.

Подсетио је да је Мађарска наш трећи трговински партнер на нивоу ЕУ. "Имамо одличну сарадњу по свим економским питањима и захвалан сам на свим мађарским инвестицијама које су до сада стигле у Србију", додао је Вучић.

"Посебно сам захвалан што су спремни да улажу на целој територији Србије, не само у општинама у којима живи мађарско становништво", рекао је Вучић и додао да ће ускоро бити отворена фабрика у области прерађивачке прехрамбене индустије у Ариљу.

Указао је да је било речи и о томе како да неке наше компaније заједнички иступају, као и да о томе још немају коначне ставове.

Честитао је Мађарској на одличним економским резултатима. "Верујем да ћемо имати једну пријатељску утакмицу у томе ко ће да има највиши раст у 2020. години у Европи између Србије и Мађарске и да неће бити љутње ко буде успешнији", рекао је Вучић. 

На састанку су разговарали и о билатералним пројектима, изградњи пруге Београд–Будимпешта, као и пруге Суботица–Сегедин–Баја–Суботица.

Указао је да је Орбана замолио за додатну подршку Србији на европском путу и додао да смо захвални комесару Вархељију.

"Мађарска је земља која увек и на сваком месту подржава Србију на њеном европском путу... Уверени смо да ћемо уз њихову помоћ и помоћ свих других моћи да осигурамо сигурну европску будућност за нашу земљу", истакао је Вучић.

Захвалио је Иштвану Пастору, који је је помогао да се успостави пријатељство између наших народа.

"Мађарски народ у Србији је мост нашег искреног пријатељства, уверен сам да ће то увек тако бити, немамо никавих инцидената и проблема, живимо заједно и не постоји чак ни нека врста скривених проблема којих је било", рекао је Вучић.

Захвалио је на помоћи и подршци Мађарске током пандемије коронавируса, пре свега у саветима како да дођемо до робе и медицинског материјала.

На састанку су размотрили и ситуацију у региону, рекао је Вучић и додао да су разговарали о ситуацији на Косову и Метохији.

"Изузетно сам захвалан и премијеру Орбану и министру Сијарту јер су се трудили, без обзира на то што је Мађарска признала независност Косова, да увек разумеју српске ставове и да нам у разним важним питањима помогну и буду са нама", нагласио је Вучић. 

Орбан: Треба да се потрудимо да будемо у корак са развојем у Србији

Мађарски премијер је навео да је увек добро доћи у Београд, јер Мађари воле српску престоницу и радо долазе, а други разлог његовог доласка је политичке природе како бисмо бодрили једни друге.

"Очекујем од ових наших разговора да се обострано охрабрујемо не само речима и делима. Моје мишљење је да су обе земље прву битку добиле, успеле су да обуздају епидемију, али да сада почиње друга битка – поновно покретање економије", додао је Орбан.

Поновио је да је економска размена две земље била рекордна прошле године и захвалио Вучићу што је током епидемије несметано функционисао транспорт између две државе.

Указао је да је Мађарска привржена подршци европским интеграцијама Србије. "Очекујемо од институција у Европској унији да отворе оних шест поглавља за које је већ Србија спремна", додао је Орбан.

Мађарска ће са задовољством прихватати инвестиције које долазе из Србије, нагласио је Орбан и додао да оне већ постоје и да их је мађарска влада подржала.

"Наша Ексим банка отворила је једну кредитну линију од 100 милиона евра и то је намењено подршци српским компанијама у Мађарској", рекао је Орбан.

Нагласио је да су евидентни резултати српске привреде.

"Ми заиста треба да се врло потрудимо ако желимо да будемо у корак са развојем у Србији, неће то бити лак задатак, али на основу тих бројева ми видимо да ћемо убудуће моћи да рачунамо на економију у Србији, која ће се врло брзо развијати", истакао је Орбан.

"У европским односима Србија је поново стекла велики углед и присутна је у европској политици. Видимо да је Србија све јача и јача и биће у стању да допринесе развоју и напретку целог региона", закључио је Орбан.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи