Реаговање странака на хапшење владике Јоаникија и свештенства

Хапшења владике Јоаникија и свештенства Српске православне цркве изазвао је реакције политичких странака и појединаца.

Посланик СРС Александар Шешељ сматра да Србија треба да уведе мере реципроцитета Црној Гори и да забрани члановима Председништва и Главног одбора ДПС и сарадницима председника Црне Горе Мила Ђукановића улазак у Србију.

"Да покажемо озбиљност и да се они мало забрину када не могу да приђу својим становима и бизнису по Србију", рекао је Шешељ. 

Како је рекао, ако је власт у Црној Гори, за коју каже да показује "усташке одлике ", спремна да настави са прогоном српског народа, ако се забрањује српски језик и писмо, ако се Срби дискриминишу при запошаљавању у јавном сектору, онда Београд мора да одговори реципрочно.

Навео је да би и у Савету безбедности УН требало да се говори о томе, питајући шта још треба да се деси да Србија "одлучније реагује".

Председник Покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је  да власт у Црној Гори спроводи правно и физичко насиље над грађанима који се боре да заштите своју цркву од државног терора.

Он је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекао да је на делу напад на имовину СПЦ и да је Закон о слободи вероисповести противуставан, а не владавина права.

Председник Самосталне српске странке Андреја Младеновић истакао је данас захтев за хитно пуштање из притвора Његовог преосвештенства Епископа Будимско-Никшићког господина Јоаникија и седам свештеника СПЦ. 

Младеновић је оценио да задржавање епископа Јоаникија у полицијској станици у Никшићу представља најгрубље кршење верских слобода и људксих права. 

Народни слободарски покрет Слободари најавио је да ће захтевати да власт у Србији јавно и недвосмислено најоштрије осуди Мила Ђукановића и његов режим у Црној Гори, а посебно хапшење свештенства СПЦ и њених верника.

Како је саопштено, на данашњем скупу подршке владики Јоаникију и свештенству СПЦ у Црној Гори у Београду затражиће и да се упути протестна нота властима Црне Горе због, како наводе, отимања светиња СПЦ у Црној Гори и свеопште репресије према тамошњим Србима и православним верницима.

Посланик посланичке групе "Нова Србија - Покрет за спас Србије" Ђорђе Вукадиновић осудио је хапшење владике Јоаникија и групе свештеника Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори.

"Криза и ескалација кризе у Црној Гори и ескалација прогонаСПЦ и њеног свештенства у Црној Гори траје још од прошлегодине и само је привремено утишана током пандемије", поручио је Вукадиновић.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара