Вучић: Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија

Председник Александар Вучић рекао је новинарима да ће Србија у границама у којима може бити уз свој народ у Црној Гори као и уз СПЦ. Не постоје разговори, идеје или било какво решење око било чега за Косово, истакао је Вучић.

Александар Вучић је рекао да је тешка ситуација у Црној Гори, након обиласка новоотвореног површинског откопа Радљево-Север у оквиру Рударског басена "Колубара".

"Наш положај је тежак. Не смете да се мешате у унутрашње ствари друге државе, а у питању је и СПЦ и један део нашег народа. Ми не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија и свештеника. Изразио сам уверење са патријархом Иринејом да ће власт у Црној Гори то разумети. Ми немамо избора, у границама у којима можемо бићемо уз свој народ и СПЦ", рекао је председник.

Према његовим речима, све друго што би коментарисао излазило би из тих оквира. 

Осврћући се на текст на Ал Џазири у којем су оптужени и он и држава Србија да воде биолошки рат против Црне Горе, констатовао је да на такве фантастичне флоскуле нема шта да се одговара.    

"Не постоји било какво решење на столу по питању КиМ" 

Одговарајући на питање новинара о изборима, Вучић каже да је прошло више од четири године од последњих избора. 

"У демократијама немате изборе после истека тог рока, код нас је тако, неки су хтели да одлажу изборе", указао је Вучић, додајући да су већ одложени због ситуације са коронавирусом. 

Вучић је рекао да од 2012. године слуша приче како ће морати да призна Косово и како му се жури. 

"Неки иду по западним амбасадама и говоре да је Вучић српски националиста, који њих вара и који никада ништа неће дати по питању КиМ. А онда нашој јавности кажу да ће Вучић морати да призна КиМ и да ми се зато жури", рекао је Вучић. 

Председник Србије је рекао да се не разговара, нити постоје разговори, нити идеје, нити било какво решење на столу око било чега по питању Косова и Метохије.

"Увек ћу се залагати за очување мира, али кад год је било потребно да покажемо снагу и чврстину српске политике, ја сам то радио и по питању политике према КиМ и по питању опстанка српског народа на КиМ", рекао је Вучић.

Сматра да грађани то знају, а да остало спада у приче које су у домену тврдњи колико је штетна 5Г мрежа или да је земља равна плоча.

"Улажемо новац у фабрике, производне системе"

Говорећи о кредитима, Вучић каже да, када узмете податке од ММФ-а, Светске банке, ЕБРД-а, Србија ће за све њих бити прва или друга у Европи по стопи раста.

"Свака од тих институција каже да је јавни дуг под контролом. Без обзира на то да ли узимамо занављање или се задужујемо, не остављамо веће обавезе деци, већ улажемо новац у фабрике, производне системе", подвлачи Вучић.

"Прошли смо једнако добро као Словенија, нешто боље од Мађарске, по питању стопе раста", каже председник и додаје да не постоји нико ко ће вам рећи да ће у Србији бити лошије стање него у некој другој земљи у Европи.

"Јуче смо имали разговоре са Европском инвестиционом банком, желимо да подигнемо нашу земљу што је могуће пре", закључио је Вучић.

Вучић је изјавио да је у Србији током ванредног стања посао изгубило 9.000 радника, а добило га око 9.700 и као одбацио наводе истраживања по којем је током кризе посао изгубило 200.000 радника.