Три штрајка глађу испред Скупштине из три разлога

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне изборних закона и Закона о заштити становништва од заразних болести. Кључна новина је да ће потписе за избор посланика моћи да оверавају и општинске и градске управе и судови у местима где нема јавних бележника. Међутим, расправа о амандманима у скупштинској сали остала је у сенци догађаја на скупштинским степеницама.

Три штрајка из три разлога. Први се на протест гладовањем одлучио самостални посланик Миладин Шеварлић.

"Ја не желим Србију с подељеношћу овакву и доста је више интересних секти. Због немогућности да придобијем посланике у Скупштини да се расправља о повредама територијалног интегритета и суверенитета РС", објаснио је Шеварлић разлоге за штрајк глађу. 

Пре него што је кренуо Шеварлићевим путем лидер Двери је саопштио да не пристаје на пасиван бојкот избора, да његов покрет зато неће у трку за јунске изборе, али хоће у кампању за неке будуће.

"Цео живот, а посебно последњих неколико година траже од мене да урадим нешто ненасилно. Ево, ја сам испунио све ваше жеље. Ово је један најненасилнији покрет отпора који од овог тренутка креће. Ово је више од Гандија. Ово је хришћански, људски", рекао је Бошко Обрадовићћ. 

И то није био крај – у штрајк глађу на степеницама скупштине ушла су и два посланика владајуће Српске напредне странке. Из сасвим других разлога.

"Тужилаштво мора да реагује на то када на земљу баците посланика Марјана Ристичевића. Тужилаштво није реаговало и ми смо одлучили да на овај начин позовемо тужалаштво да ради свој посао", рекао је Александар Мартиновић из СНС-а. 

На питање до када ће остати испред Скупштине, рекао је – док тужилаштво и правосудни систем не почну да раде свој посао. 

Његова партијска колегиница Сандра Божић каже да су ступили у штрајк глађу "да се не би више десио ниједан Ранко Панић и да ниједан посланик и ниједан грађанин Републике Србије не страда од чизме".  

"У овом случају фашизма Бошка Обрадовића и ово је наш начин да искажемо један вид протеста", навела је Сандра Божић. 

О штрајковима и током парламентарне расправе 

Иако не на дневном реду – штрајк и контраштрајк тема друге седнице првог редовног заседања.

"Бојкот је дефинитвно пропао. Они су вероватно мислили да ће бојкот успети, да ће након бојкота, потребан им је један временски период рецимо шест месеци, покушати да направе општи хаос у Србији како би дошли до ванредних парламентарних избора", рекао је Ђорђе Милићевић из СПС-а.

Посланик радикалне странке штрајкове на степеништу види као поигравање са највишим законодавним телом.

"То је слика и прилика нашег парламента. Шеф посланика владајуће странке која на изборима узме 48 одсто гласова, његов метод политичке борбе јесте да се такмичи с неким екстремистима из опозиције ко ће дуже да штрајкује глађу", рекао је Александар Шешељ.

"И овај гест Бошка Обрадовића и овај сада контрапотез посланика СНС-а рекао бих, можда неко има и намеру да тим даљим потезима девалира овај потез професора Шеварлића, за који тврдим да је био и спонтан, али не непромишљен", сматра Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије. 

Посланица Напредњака са седнице поручује да нема потребе за одлагањем избора и да "не види шта ће бити различито у децембру у односу на јун".

"Прича од стране лидера СЗС и Миладина Шеверлића је уствари покушај да спрече оно што треба да се деашава у нашој држави, а то је да изборне комисије морају сутра да наставе прекинуте изборне радње онога тренутка када је уведено ванредно стање", навела је Маја Гојковић. 

Живи зид и конференције 

По подне се испред Дома Народне скупштине окупила група грађана а полиција је формирала живи зид како не би дошло до контакта окупљених и неког од посланика који и даље штрајкују на степеништу.

У међувремену су испред скупштине стигли лидер СЗС Драган Ђилас као и Борко Стефановић да би разговарали са Бошком Обрадовићем. Они су отишли а Обрадовић је наставио штрајк. 

Затим је конференцију за новинаре одржао Александар Мартиновић. Најавио је да ће штрајковати глађу све док тужилаштво не реагује поводом напада на Маријана Ристичевића. Како је рекао, замолио је колегиницу Сандру Божић да одустане од штрајка, али она то не жели.

Испред парламента су присталице СНС-а и Двери.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво