Вучић честитао Путину Дан победе: Србија, Русија и свет поново у борби

Председник Александар Вучић примио је амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка и том приликом му уручио писмо за председника Владимира Путина, у коме му честита јубиларних 75 година од победе над фашизмом, саопштено је из Председништва.

Председник Вучић у честитки каже да је Дан победе "један од најсветлијих датума у историји човечанства и симбол непокорности слободарског духа наших славних предака".

"Част ми је што су наши народи заједно прошли тешка искушења у племенитој мисији да ослободе свет од највећег зла двадесетог века, прегазивши страх и презревши смрт. Зато довека имамо дужност да чувамо успомену на њихову надљудску борбу, на страни правде и истине", написао је Вучић у честитки, наведено је у саопштењу.

Вучић је додао како су "Србија, Русија и свет сада поново заједно у борби, овај пут са невидљивим непријатељем, коронавирусом, који не зна за границе".

"Дозволите ми да изразим саосећање због жртава заразне болести ковид 19 у Русији и наду за брз опоравак оболелих", додао је Вучић у честитки Владимиру Путину поводом Дана победе.

Додаје се како се Вучић захвалио Путину што је "у тренуцима највећег изазова за Русију исказао бригу за Србију". 

"Хвала Вам на људској и државничкој солидарности, коју сте показали упућивањем великодушне медицинске помоћи и тима Оружаних снага Руске Федерације. За нас је то потврда Вашег личног односа према Србији, као и потврда изванредних стратешких односа и најближег пријатељства наших двеју земаља. Наши односи се темеље на поштовању, разумевању и узајамној подршци, што показује и активна подршка Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије, на којој смо искрено захвални", наводи се у честитки председника Вучића председнику Путину, уз жеље да настави да остварује планове за будућност Русије, обезбеђујући јој сигуран пут напретка.

Боцан-Харченко: Дан победе ће бити достојанствено обележен 

Амбасадор Боцан-Харченко је, како се истиче у саопштењу, захвалио на писму и навео да ће Дан победе, упркос одлагању традиционалне параде на Црвеном тргу, бити достојанствено обележен, као и то да Амбасада Руске Федерације, у сарадњи са Владом Републике Србије и градским властима у Београду, припрема низ манифестација, у складу са околностима.

Додаје се да су председник Вучић и амбасадор Боцан-Харченко разговарали о билатералним односима Србије и Русије и изразили наду да ће околности ускоро дозволити размену посета на високом нивоу и наставак раније планираних међудржавних контаката.

У саопштењу је наведено да су двојица саговорника разговарали и о регионалној ситуацији, посебно о Косову и Метохији.