Укинуто ванредно стање, ванредне мере остају

Скупштина Србије укинула је ванредно стање, које је уведено 15. марта због епидемије коронавируса. То значи да нема више полицијског часа, укида се ангажман војске у цивилне сврхе, старији могу напоље, градски превоз у Београду почиње да ради од петка, а од понедељка се деца враћају у вртиће и дневне боравке. То ипак не значи да се укидају и све ванредне мере које су донете због епидемије коронавируса. Одлука о укидању ванредног стања ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику. На снази забрана кретања до 5 ујутру.

За потврђивање одлуке гласало је 155 посланика, против није био нико, а уздржан је био један посланик.

Посланици су усвојили и Закон о важењу уредби које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешћу у кривичном поступку.

Ванредно стање у Србији због коронавируса проглашено је 15. марта.

Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час, као и ангажман војске у цивилне сврхе. 

Премијерка Ана Брнабић се у обраћању на крају седнице захвалила свим грађанима који су поштовали мере и рекла да се неће стидети када се сете овог периода и да Србија има разлога да се поноси.

"Моћи ћемо да се поносимо како смо се борили, колико смо били храбри, како смо на прво место ставили људски живот, не политику", рекла је премијерка Брнабић.

Она је истакла да се још не може прогласити победа, али да смо близу ње, и да је у овом тренутку најважније да Србија почне да ради уз све мере опреза, како би се обезбедио брзи
економски опоравак и раст. 

Премијерка је раније данас током седнице рекла да је Србија испунила услове СЗО за укидање ванредног стања.

На почетку седнице посланик Двери Бошко Обрадовић изразио је протест звиждањем у пиштаљку, након чега га је обезбеђење изнело из сале. 

Остају неке мере 

Укидање ванредног стања, укључујући и полицијског часа, не значи и да неке мере уведене током борбе са коронавирусом неће остати на снази.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама - остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти - загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Шетња је дозвољена, али никако у групи.

Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара