Видео-самит лидера ЕУ и Западног Балкана из редова ЕПП

Председник Србије Александар Вучић учествовао је на видео конференцијском Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана из редова Европске народне партије, на којем је било речи о борби против заразне болести ковид-19, као и перспективи земаља Западног Балкана у ЕУ.

Председник Вучић је, као један од првих говорника, обавестио учеснике Самита о економској ситуацији у Србији након пандемије ковид-19, као и о детаљима помоћи земљама ЕУ и региона коју је Србија упутила током пандемије и истовремено захвалио за сваку врсту помоћи која је из ЕУ стигла за Србију.

Вучић је, такође, тражио уклањање трговинских баријера и заштитних мера и квота са нагласком на извоз челика у ЕУ за цео Западни Балкан. У оквиру свог излагања, председник Вучић указао је на европску перспективу Србије и солидарност унутар ЕПП.

Говорећи о незадовољству Србије због недостатка солидарности на почетку пандемије, председник Вучић је истакао да су дела важнија од речи, као и да је Србија своју припадност Европској унији показала и слањем помоћи земљама ЕУ и земљама региона. Он је позвао чланице ЕПП на већу међусобну солидарност.

Председник Европске народне партије Доналд Туск је рекао да разуме гнев појединих чланица због недостатка солидарности од стране Европске уније током пандемије ковид-19, али је нагласио да је било и много дезинформација које су имале за циљ да нас раздвоје.

"То се може победити само заједничким радом, нарочито на Западном Балкану", рекао је Туск.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен захвалила је на помоћи и ангажману земаља Западног Балкана током пандемије.

Хрватски премијер Андреј Пленковић, који председава данашњим Самитом, поздравио је напоре Србије и Црне Горе за преговоре о прикључењу и отварање поглавља уз наду да ћемо сви заједно остварити напредак у европским интеграцијама.

Будућност Западног Балкана у Европској унији 

Грчки премијер Киријакос Мицотакис поздравио је европску перспективу земаља Западног Балкана.

"Солидарност је израз јасне и мерљиве подршке у временима када је нашим савезницима најпотребнија. Понекад та помоћ стиже прво оданде одакле је не очекујете, па је тако, када је Грчка тражила помоћ у време мигрантске кризе, Србија, на челу са мојим пријатељем Вучићем, била прва земља која је понудила помоћ и то је био гест солидарности високо цењен у Грчкој", нагласио је Мицотакис.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је истакао да му је драго што се процес придруживања Западног Балкана креће у добром правцу и упутио подршку позиву на солидарност, коју је током Самита упутио председник Вучић, истакавши да ЕУ мора да уради све како не би оставио регион Западног Балкана да пати од економских последица због пандемије ковид-19.

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је рекао да је будућност Западног Балкана у Европској унији, са чим су се сагласили и остали учесници данашњег Самита, као и са неопходношћу веће солидарности чланица Европске народне партије. 

Касније у току дана, председник Србије Александар Вучић учествоваће и на видео-конференцијском самиту Европска унија – Западни Балкан, у организацији председавајуће ЕУ Хрватске, а којем ће председавати председник Европског савета Шарл Мишел.