На згради школе у Гојбуљи поново графити ОВК

У Гојбуљи поред Вучитрна на згради школе у којој се настава одвија на српском језику поново су током ноћи исписани графити величања бивше Ослободилачке војске Косова.

Група екстремиста је најпре 27. априла покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно у Гојбуљи, затим је 29. априла поломила прозоре на школи и исписала графите УЧК, који су у међувремену прекречени, да би синоћ вандализам био поновљен.

"Оно што се протеклих дана догађа српским становницима села Гојбуља у општини Вучитрн јесте најогољенији покушај присилног исељавања, јер поред свих вапаја за помоћ, албански екстремисти су трећи пут у неколико дана спровели организовану акцију застрашивања исписујући поново графите УЧК на сеоској школи", саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Подсећа се да сви апели становника Гојбуље полицији да их заштити од групе екстеремиста остали су без ефикасног одговора.

"То још једном потврђује да Србима јужно од Ибра безбедност и живот без страха нису гарантовани. Позивамо наше сународнике у Гојбуљи да остану мирни и да не наседају на провокације, а представнике међународних мисија да предузму најодлучније мере како би се дивљање екстремиста зауставило, јер надлежни органи привремених институција у Приштини то очито или нису спремни или нису способни да учине", оцењују у канцеларији.

Истичу да "серија инцидената у Гојбуљи показује да је Косово и Метохија, након две деценије декларативног рада Приштине и међународне заједнице на стварању мултиетничког друштва, и даље тамна мрља на мапи Европе и зона у којој некажњено бујају шовинизам и насиље".

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара