Тачи дао Хотију мандат за формирање владе

Косовски председник Хашим Тачи дао је функционеру ДСК Авдулаху Хотију мандат за формирање нове владе, преноси Коха.

Хашим Тачи је објавио декрет којим Авдулаха Хотија именује за мандатара.

Према том документу, Хоти је предложен Скупштини Косова као кандидат за премијера за формирање косовске владе.

Истиче се да кандидат, у овом случају Хоти, има 15 дана да поднесе предлог владе Скупштини на изгласавање.

Седница косовске скупштине на којој би требало да се гласа о новој влади требало би да буде одржана у суботу, 2. маја, у 13 часова, сазнаје Косово онлајн.

Након што је изгласано неповерење влади коју је предводио лидер Самоопредељења Аљбин Курти, косовски председник Хашим Тачи у више наврата је тражио од њега, као шефа најјаче парламентарне странке, да предложи име новог мандатара. 

Курти се оглушио на те позиве Тачија уз поруку да се та странка залаже за нове изборе, након што се заврши криза изазвана коронавирусом, али и Тачи крши Устав тиме што мандат нуди некој другој странци која ће гарантовати већину у парламенту, јер према Самоопредељењу, мандатара може да именује само победничка странка.

Тачи је одржао у међувремену састанак са свим парламентарним странкама и након тога лидеру ДСК Иси Мустафи поверио да, као друга странка по јачини, именује новог кандидата за премијера, уколико гарантује да ће имати већину у Скупштини Косова.

ДСК је као свог кандидата представила функционера странке Авдулаха Хотија, а сам Мустафа је водио интензивне разговоре са другим парламентарним странка, чији је резултат коалиција ДСК-АБК Рамуша Харадинаја, НИСМА Фатмира Љимаја и АНК Беџета Пацолија, Српске листе и мањинских странака.

У тој констелацији снага, како сада ствари стоје, Хоти ће имати потребну већину од 61 и више посланика како би постао премијер.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије