Дачић на седници Савета безбедности: Чак се и наша помоћ политизује

Због пандемије коронавируса, данашња седница Савета безбедности, посвећена стању на Косову и Метохији, одржана је онлајн. Ивица Дачић је рекао да се чак и помоћ и солидарност Србије политизује и искоришћава за бруталне нападе и непримерене оптужбе.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је на видео-седници Савета безбедности УН да се Београд нада да ће одмах након окончања пандемије бити створени услови за наставак дијалога Београда и Приштине.

"Од тога нас дели само један корак Приштине, а то је укидање такси и тзв. реципрочних мера које потпуно негирају и поништавају све што смо постигли у дијалогу у Бриселу од 2012. године до данас", истакао је Дачић.

Он је додао да се нада и да ће ангажман ЕУ ускоро добити нови моментум именовањем Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог.

"Нажалост, тренутна политичка атмосфера на КиМ довела је и до тога да се чак и помоћ и солидарност Србије у контексту борбе против коронавируса политизује и искоришћава за бруталне нападе и непримерене оптужбе, што је осудила и читава међународна заједница", указао је Дачић.

Рекао је да се Београд након избора владе Аљбина Куртија сусрела са још екстремнијим ставовима и потпуном неспремношћу за дијалог.

"Упркос свему, ми смо наставили да показујемо своју посвећеност решавању свих важних животних питања наших грађана, да тежимо већем повезивању и унапређењу слободе кретања, протока робе, капитала, услуга и људи", поручио је Дачић и подсетио на писмо о намерама о успостављању авио и железничког саобраћаја између Београда и Приштине, као и изјаве о намери за завршетак аутопута између два града.

Приштина активно лобира  

Дачић је истакао и да је довођење антицивилизацијских такси у везу са повлачењем признања једнострано проглашене независности Косова неприхватљиво, поготово имајући у виду да, како каже, по сопственом признању, Приштина свуда у свету активно лобира за признање тзв. Косова.

Шеф српске дипломатије је рекао и да су се, када се у фебруару ове године појавила лажна вест да је Јамајка признала једнострано проглашену независност Косова, представници Приштине, укључујући Хашима Тачија и Баџета Пацолија, за помоћ захвалили америчком конгресмену Елитоу Енгелу, који је са сенатором Робертом Менендезом 13. априла 2020. упутио писмо државном секретару Мајку Помпеу у којем траже објашњење зашто САД "нису увеле Србији санкције и активно извршиле притисак да оконча своје деловање у глобалној кампањи повлачења признања".

"Реците ми, да ли овакви потези доприносе стварању климе за наставак дијалога? Само ако сви престану да лобирају тако нешто се може тражити и од Србије", поручио је Дачић.

Највеће жртве цивили 

Ивица Дачић је навео да се, ако се жели градња заједничке будућности, мора рећи да су највеће жртве сукоба на Косову и Метохији недужни цивили, без обзира на њихову етничку припадност и поручио да се не може дозволити да једна страна у потпуности преузме улогу жртве и негира злочине који су чињени против српског становништва.

Од свих њих, само је 1,9 одсто остварило трајни повратак, додао је Дачић и истакао да се нада да ће рад Специјалног суда за злочине на Косову и Метохији допринети достизању правде за све жртве.

Дачић је оценио да највеће жртве политике на Косову, која не показује спремност за компромисно решење које би задовољило интересе и српске и албанске стране, нису политичари већ Срби на КиМ који се свакодневно суочавају са физичким нападима, претњама и порукама мржње, али исто тако и Албанци који у овој ситуацији хрле у Србију како би се лечили.

"Нажалост, морам да закључим да су приштински политичари, у овим тешким тренуцима, својим понашањем још једном потврдили оно што је свима јасно, али неки од вас не желе да признају, да пројекат стварања независне државе Косова представља велику грешку дела међународне заједнице и да се држава не може створити једностраном одлуком", навео је Дачић.

Танин о епидемиолошкој ситуацији 

Танин је на почетку седнице рекао да је важна сарадња у време епидемије коронавируса, истакавши као веома позитивно то што су власти у Београду поклониле одређену количину тестова за ковид 19 Приштини.

"Нажалост, уследила је негативна реакција одређених политичких личности у Приштини", рекао је Танин и позвао политичке лидере да се фокусирају да уједине своју енергију, а да личне и политичке интересе оставе по страни.

Шеф Унмика је такође изразио забринутост поводом унутрашње политичке нестабилности, укључујући и изгласавање неповерења влади у косовском парламенту, 25. марта.

Као позитивне радње предузете у оквиру мисије и ван ње, он је навео побољшану комуникацију и сарадњу здравствених власти у Београду и Приштини, именовање специјалног представника Европске уније како би дијалог Београда и Приштине напредовао, недавну заједничку иницијативу у инфраструктури и транспорту под окриљем специјалног изасланика председника САД.

Танин се осврнуо на епидемиолошку ситуацију на КиМ наводећи да је међународна сарадња приметна на терену и поновио да је осим позајмице од ЕУ од 100 милиона евра, Косово добило и позајмицу од ММФ-а у износу од 56,5 милиона долара.

Како је рекао, мисија Унмика обезбедила је директну помоћ општинама, заједницама и угроженим категоријама људи, али је и приметио да је заједно са епидемијом вируса дошло и до повећања насиља у породици за 36 одсто.

Представници земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација позвали су Београд и Приштину на наставак дијалога како би се постигао свеобухватан и одржив договор, указујући да је пандемија коронавируса показала значај сарадње у борби против заједничких изазова. 

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи