Курти и Лајчак за наставак дијалога Београда и Приштине

Косовски премијер у оставци Аљбин Курти и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак изразили су спемност за наставак дијалога Београда и Приштине, истакавши да време борбе против коронавируса треба искористити како би се што боље припремили за предстојећи процес.

Ове поруке су само део из размењених писама, у којима је Курти у свом, информисао Лајчака о ситуацији у вези са коронавирусом на Косову, те да су у Приштини опредељени за дијалог са Београдом, уз посредовање ЕУ и Сједињених Држава.

Каже да у дијалогу не треба разговарати о питању суверенитета, територијалног интегритета и унутрашњих послова.

"Не треба нам дијалог који укључује мапе на столу, нити поступак који нас води до редефинирања граница. Ово је од суштинске важности. Европска унија и Сједињене Државе морају да посредују у дијалогу. Након тога, коначни споразум мора да буде попраћен гаранцијом Европске уније и Сједињених Држава која обавезује међусобну и потпуну примену споразума", написао је Курти.

Такође је најавио да ће да формира преговарачки тим који ће он да води, а да ће у њему да буду и председник Косова Хашим Тачи и председавајућа Скупштине Вјоса Османи.

Специјални представник Европске уније за дијалог и друга регионална питања западног Балкана Мирослав Лајчак је у свом писму, навео да његово именовање сигнализира опредељеност ЕУ за дијалог.

Каже да је потез косовске владе да укине порез први знак спремности да се врати дијалогу.

"С обзиром на околности коронваируса, мораћу да прилагодим своје планове на почетку рада.Волео бих да се лично упознамо у наредним данима и разменимо мишљења о путу који је пред нама. То неће бити могуће у блиској будуцћности, међутим, ова ситуација неће да ме спречи и да се бавим тиме", написао је Лајчак у одговору Куртију.

Навео је да успоставља контакт са Куртијем и политичким руководство на Косову како би започели оно за шта се нада да ц́е бити добра и плодна размена и сарадња између њих.

"У међувремену, охрабрујем вас да скористите овај период ограничења коронавирусом како бисте могли да наставите да размишљате и припремате се за наставак процеса ", подвукао је Лајчак.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара