Реципроцитет уместо такси – шта то значи у пракси

Одлазећа косовска влада одлучила је да постепено примењује реципроцитет као принцип у односима са Београдом, што значи да ће у трговинским односима са централном Србијом у документима бити коришћени изрази у складу са тамошњим уставом. Мере реципроцитета замениле су таксу од 100 одсто на српске производе, а не и производе из Босне и Херецговине.

Производе биљног и неживотињског порекла и производе животињског порекла из централне Србије на косовско тржиште је могуће пласирати ако поседују фитосанитарне и ветеринарске потврде. То је прва мера косовске владе након суспензије таксе.

"До сада имамо 16 камиона који су у процесу царињења и неки од њих имају прехрамбене производе и неки имају грађевински материјал", каже Адриатик Ставиљеци, портапрол косовске царине.

Пре увођења таксе, српска предузећа су на косовско тржиште продавале робу у вредности око 450 милиона евра годишње. Таксе на сировине укинуте су пре недељу дана И за то време на Косово је ушло робе у вредности милион евра.

"Мислим да је ово први корак који треба да се прихвати озбиљно, да се види како можемо кроз дијалог решити ове проблеме, јер само тако имаћемо економски просперитет целе регије", наводи Сафет Герџалиу, бивши председник косовске привредне коморе.

Мере реципроцитета у Приштини гледају кроз спровођење Цефта споразума.

"Све се те мере налазе се у Цефта споразуму и у том контексту сада је време да се конкретизира више искоришћавање могућности које пружа Цефта и мислим да само тако можемо решавати актуелне проблеме и да једноставно на неки начин кроз ово имплементирање покушамо да одвојимо прошлост од будућности", додаје Герџалиу.

Међутим, у Београду и појединим испоставама западних земаља у Приштини, пре свих САД, кажу да су против најновијег корака примене реципрочних мера. Марко Ђурић каже да се реципроцитетом на перфидан начин уводе до сада непостојеће баријере за трговину и кретање људи и робе.

Америчке дипломате у Приштини додају да је реципроцитет штетан у тренутку када се верује да ће споразуми о авио, железничком и друмском саобраћају о којима су се обе стране договориле, када буду спроведени, повећати економски развој и створити услове потребне за успешан дијалог.

Мере косовске владе о трговини са централном Србијом орочене су до 15. јуна када ће бити размотрено како су спроведене.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара