Тачи почео консултације о новој влади, Kурти тражи ванредне изборе

Kосовски председник Хашим Тачи изјавио је да се, упркос потешкоћама изазваним коронавирусом, институционални живот на Kосову наставља и да ће након консултација са представницима парламентарних странака предложити решење за излазак из кризе настале свргавањем владе Аљбина Kуртија у парламенту.

Тачи је након састанка са председницима покрета Самоопредељење Аљбином Kуртијем, Демократског савеза Исом Мустафом и Демократске партије Kадријем Весељијем рекао да му је потребна база мишљења о радњама које треба да предузме након смене владе.

"Све даље акције које као председник предузимам након консултација, које ће бити одржане и сутра, биће транспарентне и у складу са уставом и ранијом праксом. То ће бити уставни и правни поступак и о томе ћете бити обавештени одмах након консултација", рекао је Тачи.

Тачи ће сутра да разговара са представницима осталих странака у парламенту.

Аљбин Kурти је рекао да је Тачију пренео да би након изгласавања неповерења његовој влади требало да се изађе на ванредне изборе.

"Састанак је започео о мерама које је влада предузела да спречи Ковид-19. На покушај председника да разговара о новој влади одговорили смо нашим ставом да не можемо да негирамо члан 82.2 устава, који каже да после неповерења остају нови избори", рекао је Kурти.

"Нагласили смо став да председник не треба да се бави именима људи и странака већ датумом нових избора по овогодишњем календару. Знам да смо у жестокој борби против вируса и то може да одложи датум избора, али устав Kосова не нуди алтернативу", рекао је Kурти.

Мустафа: Није време за изборе 

Председник ДСK Иса Мустафа сматра да, пошто је Kуртијева влада збачена са 82 посланика, то је довољно да се промени устав.

Мустафа је рекао да његова странка процењује да ипак није време за изборе.

"Ми се залажемо за то да формирамо нову владу након свих уставних процедура и поступака предвиђених пресудом Уставног суда 2014. године", рекао је Мустафа и нагласио став ДСK да није време за нове изборе због пандемије.

Додао је да са Тачијем данас нису разговарали о имену новог мандатара, већ само о политичкој вољи.

Против нових избора је и председник ДПK Kадри Весељи, рекавши да је лицемеран захтев за ванредним изборима у време пандемије.

"Све што тражимо је да поштујемо устав. Воља бирача је легитимнија, али када смо у стању пандемије, лицемерје је тражити ванредне изборе", рекао је Весељи.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се