Дан одлуке у Приштини, опозиција руши Kуртија

Представници опозиционих странака у косовској скупштини, укључујући и Српску листу, најавили су у уводним обраћањима да ће подржати предлог Демократског савеза за обарање косовске владе под вођством Аљбина Kуртија, формиране пре 50 дана. Kурти поручује да влада коју води није имала ни 100 сати да се докаже, додајући да је веома поносан на рад свог кабинета.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Kосова Арбен Гаши изјавио је да је косовски премијер Аљбин Kурти одлучио да уништи политичку базу своје владе, оптуживши га да је одустао од политичке одговорности.

"После дугог оклевања у вези са потпуним укидањем таксе на захтев САД, неактивност премијера Аљбина Kуртија довела је Kосово под америчке економске санкције. У време када нам је потребно највеће јединство у ситуацији у којој се суочавамо са пандемијом, премијер Аљбин Kурти одлучио је да раскине коалициони споразум отпустивши министра Агима Вељиуа без консултација са коалиционим партнером", навео је Гаши два разлога његове странке да затражи изгласавање неповерења влади чији је иначе члан.

Гаши тврди да је Kурти у време када се Kосово суочава са пандемијом коронавируса изабрао политичку борбу са председником Kосова Хашимом Тачијем.

"Председник и премијер су одлучили да се међусобно ратују. Ово примитивно понашање у почетку писмима и бескорисним позивима, касније је ескалирало преко институција", навео је Гаши.

Шеф посланичке групе покрета Самоопредељење Реџеп Сељими оптужио је ДСK да је позвала на збацивање владе "у циљу постизања споразума Тачи–Вучић".

Рекао је да ниједна од од оптужби које је изнео посланик ДСK Арбен Гаши не стоји и оптужио са своје стране да су склопили савез са старим савезницима.

"Можете прихватити одбачени Тачијев и Вучићев план, али никада нећете моћи да победите нас или косовске Албанце. Поново ћемо да се сретнемо и суочићемо се са одлукама које доносите. Премијер је и даље на страни интереса грађана, председник наставља савез са вама ради свргавања кључне смернице грађана – Владе Kосова", навео је Сељими.

Заменик председника Демократске партије Kосова Мемљи Kраснићи рекао је да је седница о изгласавању неповерења влади уследила након што се премијер Аљбин Kурти предао, суочен са изазовима који су пред Kосовом.

"Дакле, нема другог исхода за владу и премијера који су за тако кратко време угрозили најбитније савезе за Kосово, који нису успели да пруже развојни програм очекиван од грађана и створили толико контрадикције за кратко време ", рекао је шеф посланичке групе ДПK.

Потврдио је да ће посланици његове странке да гласају за обарање владе.

Посланик Српске листе Игор Симић најавио је да ће свих 10 посланика те странке да подрже обарање владе, јер је, како је навео показала непоштовање права и обавеза које има према српском народу на Kосову.

Шеф посланичке групе Алијансе за будућност Kосова Даут Харадинај рекао је да ће гласати за предлог за свргавање Kуртијеве владе.

"Од почетка смо знали да ова влада нема дуг мандат, данас преузимамо мандат ове владе", рекао је Харадинај и додао да замерају влади због укидања таксе без икаквих других мера.

Kурти: Тачи ми је нудио споразум о размени територија

Kосовски премијер Аљбин Kурти рекао је да влада коју води није имала ни 100 сати да се докаже, додајући да је веома поносан на рад свог кабинета.

Kурти је у говору на седници рекао да је у 50 дана рада преполовио плате функционера, али не и плате у правосудном систему и уставном суду.

"Желели смо да покажемо шта ценимо и уносимо етику у политику", навео је Kурти и додао да му није жао ни себе ни владе, већ народа.

"Не жалим због ове владе, а још мање због себе, већ због грађана и народа, због онога што раде са овим предлогом о неповерењу. Прво, циљ овог неповерења је да се народ остави без своје владе, без владе за коју је гласао. Друго, остављање народа без реформистичке владе која се несумњиво бори против корупције. И треће, ви желите да оставите народ без ове владе усред ширења пандемије коронавируса, у најважнијој недељи, у електронском управљању које је узорно, и то не само за регион. Будући да је наша влада поставила пример како управљати ширењем коронавируса, овај предлог има за циљ да нашу земљу остави без владе", рекао је Kурти.

Открио је да је косовски председник Хашим Тачи од њега тражио да постигне споразум са Београдом "о размени територија".

"Рекао ми је да укинем таксу и да заједно одемо у Вашингтон и да се решимо Србије", пренео је Kурти.

"Идеја је била да се укине такса за објављивање споразума. У тим опасним и штетним погодбама, не могу да ме имају за савезника", рекао је Kурти.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво