САД са једне, Француска и Немачка са друге стране косовске кризе

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет изјавио је да је задовољан што ће косовска скупштина расправљати о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија, док се водеће европске земље Француска и Немачка заузимају за очување постојеће владе, бар до окончања кризе изазване коронавирусом.

Филип Коснет је рекао како им је драго да виде да ће Скупштина сутра одржати седницу о изгласавању неповерења.

"Као што сам данас рекао премијеру, важно је да скупштина и све институције поштују Устав Косова", навео је Коснет на свом Твитер налогу.

Саопштење са истим садржајем објавила је и америчка амбасада у Приштини.

Расправа о неповерењу долази непуна два месеца од формирања најновијег сазива косовске владе.

Демократски савез и покрет Самоопредељење преговарали су о успостављању каолиционе владе скоро четири месеца, а после непуна два месеца налазе се пред разлазом због неслагања око руковођења кризном ситуацијом након појаве коронавируса.

"Француска и Немачка забринуте због политичке ситуације на КиМ"

Разлазом две владајуће странке манифестују се и разлике у ставовима западних сила према Косову и политици главних фигура централних косовских институција.

Док је из америчке амбасаде индиректно поздрављена намера ДСК да обори владу којој и даље формално припада, из Министарства спољних послова Немачке и Француске захтевају одлагање сутрашњег гласања за свргавање владе Аљбина Куртија.

Заједничком изјавом, захтева се да се расправа за неповерење Куртијевој влади барем одложи.

"Француска и Немачка су забринуте због политичке ситуације на Косову, у време када је потребно политичко јединство да би се суочило са кризом због Ковида-19", каже се у саопштењу.

"Косову је потребна стабилна и у потпуности функционална влада да би се носила с кризом. Због тога позивамо да се гласање о неповерењу Влади поново размотри или одложи ", наводи се у саопштењу.

Спремност за конкретну подршку 

Подсећају на подршку приоритетима косовске владе, као што је сузбијање корупције и подршка друштвено-економском развоју, и најављују спремност да појачају конкретну подршку Косову у овим областима.

"Што се тиче односа Косова и Србије, очекујемо да обе стране предузму неопходне кораке како би уклониле препреке за наставак дијалога", наводи се у саопштењу Немачке и Француске и поздравља одлука косовске владе да укине таксу на робу из централне Србије.

"Када се стекну услови за наставак дијалога и када се превазиђе криза са Ковидом-19, председник Макрон и канцеларка Меркел планирају да организују самит у Паризу, којем ће присуствовати лидери обе стране и високи представник Борел" , подвлачи се у саопштењу.

Истиче се да је "спор између Србије и Косова европско безбедносно питање, тако да ће Европска унија наставити да улаже напоре за помоћ након што се обе стране договоре да наставе разговоре између њих. Уследиће и координација са нашим партнерима, посебно са Сједињеним Државама ", додају Немачка и Француска.

"Циљ дијалога треба да остане потпуна нормализација односа између Косова и Србије свеобухватним, коначним и правно обавезујућим споразумом. Постизање овог циља услов је за обе стране да се придруже Европској унији."

Ванредна седница косовске скупштине о опозиву владе заказана је за среду у 11 часова.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво