Инспекција и полиција обавештавају школе на Косову о обавези престанка наставе

У српским срединама на Косову и Метохији просветна инспекција и полиција посећују школе које функционишу по систему владе Србије и обавештавају директоре да су обавезни да од данас прекину извођење наставе.

Косовска влада донела је синоћ одлуку о затварању свих образовних установа, од вртића до факултета, до 27. марта, због ризика од ширења коронавируса, иако на Косову није забележен још ниједан случај заразе.

Директори појединих школа на централном Косову пренели су РТС-у да чекају на одлуку владе Србије како да поступе даље, суочени са оним што су им пренели службеници косовске владе.

Поједине школе, попут основне и техничке школе у Прилужју, у којима се настава изводи по плану и програм Владе Србје већ су престале са наставом.

Косовска влада усвојила је пакет мера како би се спречило ширење коронавируса, а премијер Аљбин Курти је рекао да се уводи обавезна контрола путника из земаља у којима су регистровани случајеви Ковида-19.

Навео је да се јавне активности, укључујући и спортске сусрете, могу одржавати без присуства публике.

Курти је поручио да ће бити кажњен свако ко се не буде придржавао одлуке владе.

"Ко за време епидемије или неке заразне болести не поступи по наредбама или другим одлукама донетим на основу прописа надлежног органа којима су одређене мере за њихово сузбијање или спречавање, казниће се казном затвора у трајању до две године, наводи се у делу закона у случају непоступања по здравственим прописима током епидемије".

У косовској влади истичу да се мере односе и на образовне и здравствене установе у српским срединама.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво