Вучић: Помоћи ћемо "Крушику" уз темељне и озбиљне реформе

Председник Александар Вучић поручио је радницима "Крушика" да неће имати проблема ни са платама, ни са послом. Навео је да је држава спремна да уложи велики новац у "Крушик" да би та фабрика опстала, али да ће морати да се спроведу темељне и озбиљне реформе у комплетној наменској индустрији.

Председник је у обраћању радницима, после обиласка новог погона "Крушика" и разговора са пословодством, подсетио да је недавно одржан састанак са представницима комплетне одбрамбене индустрије, како би се анализирала ситуација и видело шта је потребно урадити и како управљати ресурсима у будућности, јер око 11.500 директно запослених, а индиректно и више од 20.000 људи, зависи од тих одлука.

"Нисам дошао да вас лажем, нити је то могуће", поручио је Вучић и рекао да ће морати да се види како да се помогне и реше проблеми који су настали из објективних, али и због недовољне способности различитих пословодстава, као и због рушења угледа "Крушика" у међународној јавности.

"Због тога 'Крушик' данас није у сјајној ситуацији, али нисмо дошли да кукамо већ да видимо како да помогнемо", рекао је Вучић.

Он је најавио темељне реформе у целој одбрамбеној индустрији Србије, посебно у "Крушику" и "Застави".

"Држава је спремна да уложи велики новац да бисте могли да опстанете и сачувате посао, али тај новац мора да буде одговорно трошен, да имамо људе који знају шта је будућност, а не да за четири месеца понављамо исту причу", приметио је председник.

Он је поручио радницима да неће имати проблема ни са платама, ни са послом, али их је замолио да и они помогну својој држави и одговорним понашањем потврде шансу да "Крушик" опстане на тржишту и разлог да постоје.

Развој ракетног програма 

Председник је, такође, нагласио да ће се држава више посветити развоју ракетних програма који доносе много већи профит.

Вучић је напоменуо радницима да ништа не може да падне с неба и да ће радници "Крушика" морати то да зараде, али да ће већим платама запосленима и већим плаћањима добављачима бити обухваћена цела одбрамбена индустрија.

Председник каже да је циљ да се избегне ситуација да се добављачима дугује и да буду у сталном недостатку, већ да могу на време да набављају потребне матаријела.

Како је рекао, у "Крушику" ће бити реорганизаован посао тако што ће предузеће бити оријентисано на тржиште и профитабилне програме профитабилне, а што мање на новац из државне касе.

Истиче да је, на пример, војвода Живојин Мишић говорио да је најопасније када сте у рату, а имате бојазан од одговорности, као и да он као председник нема никакав страх од преузимања одговорности и за најтеже политичке одлуке, као и када је земља била пред банкротом и када су уведене тешке мере.

"Дошао сам да вам у лице кажем у каквом је стању ваше предузеће", казао је Вучић обраћајући се запосленима и додао да и држава сносни део одговорности јер није успела да сачува "Крушик" од разних гласина, због чега су неки у окружењу преузели уговоре уместо "Крушика".

Додао је да ће се "Крушик" с тим проблемом суочавати у наредних годину или годину и по дана, уз све друге проблеме.

"Знамо да је 'Крушик' срце Ваљева, Колубарсог округа и централног дела западне Србије. У 'Крушику' ради 3.100 људи, а плата је у јануару била у просеку 63.000 динара, али то није било усклађено са могућностима 'Крушика' већ је тако било због енормних давања државе, а не због тога што је то било зарађено".

Ваљево без "Крушика" није Ваљево

Вучић је нагласио да Ваљево без "Крушика" није Ваљево и да би без тог предузећа сви отишли у Београд или иностранство.

Ваљево је важно чвориште за постојање целе Србије и зато ћемо наставити са великим улагањима у "Крушик" и Ваљево.

"Ту је реч о десетинама милиона евра које ћемо уложити и о томе ће вас упознати ваше пословодство", рекао је Вучић додајући да ће то бити исплаћено из текућег буџета, али да ће се зато уштедети на другом месту у буџету.

"Молим за подршку, и помоћ, и одговорност, и озбиљност", поручио је Вучић додајући да све може да се постигне ако буде довољно уговора.

Војска Србије ће куповати велики број производа од вас, а посебно су заинтересовани за 128 мм, 155 мм, ракете и друго, рекао је Вучић додајући да "Крушик" много више зарађује на ракетама.

"Војска Србије ће уплатити 10 милиона евра 'Крушику' за нови уговор, плус оно што ће држава дати без обзира на уговоре о којима не желим да говорим пред свима", навео је председник.

Поручио је да ће "Крушик" имати добру будућност, али само ако радници буду добро и вредно радили и разумели да држава није ћуп из којег треба само да се извлачи.

Ви и ваша деца имаћете сигурну будућност и нећемо одустати од подизања одбрамбене индустрије Србије ни по коју цену, иако би то у свету многи желели, нагласио је Вучић додајући да када земља нема одбрамбену индустрију, безбедност зависи увек од неког другог или ће јој у некој ситуацији све што је потребно бити испоручено на време.

"Желимо да можемо у сваком тренутку да заштитимо нашу децу", додао је Вучић.

Такође, истиче да је одбрамбена индустрија кључна индустријска грана за развој економије.

"Наше је да понудимо бољи производ" 

Одговарајући на новинарска питања, Вучић је рекао да је имао прилику да разговара са малим бројем радника и да су му они рекли да су срећни што је дошао и што држава покушава да преузме бригу за запослене, предузеће, додајући да је то њихово основно осећање.

Додао је да зна многе у иностранству који су заинтересовани за уништење одбрамбене индустрије Србије и који су зарадили на проблемима са којима се у "Крушику" суочавају". 

"Наше је да покажемо способношћу, добрим инвестирањем, посебно у ракетне погоне, да можемо да напредујемо брже од њих и понудимо бољи производ европском и светском тржишту", рекао је председник.

У "Крушику" се производе минобацачке мине свих калибара (разорне, димне, осветљавајуће и вежбовне), вођене и невођене ракете (разорне и противоклопне), авионске бомбе, артиљеријска зрна, фамилија муниције 40 мм, меци 82 мм.

Такође, производе се и кумулативне мине, ручне бомбе, противтенковске мине, упаљачи и иницијална средства.

"Крушик" је основан 1939. године као приватна фабрика за производњу муниције која се тада звала "Вистад".