Приштина одредила о чему хоће, а о чему неће да разговара са Београдом

Косовска влада одредила је да у нормализацији односа са Београдом теме дијалога не могу да буду "питања везана за територијални интегритет и суверенитет", а неће да расправља ни о "унутрашњој организације Косова".

Та два става наведена су у владином трогодишњем програму, усвојеном на јучерашњем састанку владе у Приштини.

На основу плана, у току фазе дијалога која има за циљ коначни договор, извршна власт се противи било каквој "корекцији границе" за коју се заложио председник Хашим Тачи, а против Заједнице српских општина, механизма преко којег Београд инсистира да Срби имају извршна овлашћења, преноси Коха диторе.

"Карактер јединства Косова је неприкосновен", пише у владином програм.

"Стварање трећег административног органа за насеља са одређеним етничким становништвом је у супротности са духом Устава Косова и зато га влада Косова не подржава", наводи се у програму.

У усвојеном програму владе даље пише да ће косовска влада, односно њен председник Аљбин Курти, водити дијалог са Београдом. То је први од пет принципа који се тичу дијалога са Београдом.

У програму се наводи да ће се дијалог са Београдом одвијати у духу реципроцитета.

"Дијалог треба да води премијер, на основу резолуције или платформе за дијалог. Упућује се на преиспитивање постигнутих споразума у сарадњи са ЕУ, замену таксе реципроцитетом и обећава пуна транспарентност у процесу", истиче се у програму.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи