Вучић: САД не траже уступке од Србије у замену за укидање такси

Сједњене Државе нису тражиле никакав уступак од Србије у замену за укидање такси Приштине, рекао је председник Србије Александар Вучић после серије разговора у Вашингтону. Председник није искључио могућност да ће се током боравка у Вашингтону састати са председником привремених приштинских институција, Хашимом Тачијем, али тај састанак још није договорен.

Кад је реч о евентуалним уступцима Србије у замену за укидање такси, таквих захтева, истакао је, у Вашингтону није било. Америка је, каже, недвосмислено и јасно рекла да је прва и једина ствар коју Албанци морају да ураде у овом тренутку – да укину таксе.

"Очекујем да видим какве су им идеје, да ли ће укидати таксе. Очекујем да ће бити у кратком року нових повлачења признања независности Косова. Они нека кажу шта им је жеља, ја сам већ рекао да смо увек спремни да седнемо када повуку таксе, да говоримо о суштинским стварима. Немојте да тражите признање, ми нећемо да спроводимо отпризнавање. Ако то вређа њихову позицију, како онда траже да ми прекинемо оно што они раде сваки дан", рекао је Вучић.

Није искључио могућност да се састане са Хашимом Тачијем, али је рекао да нема посебну тему о којој би могао са њим да разговара.

Косово ће бити и једна од тема у разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом ће се састати за који дан.

"Дакле, оно што је важно јесте да се дијалог настави да бисмо пробали да спуштамо тензије, да једни друге не потцењујемо, јер ту нема победника, морамо да живимо једни поред других у наредних сто година", рекао је председник Србије.

У разговору са америчким државним секретаром Мајком Помпеом, и у Пентагону било је речи о систему "панцир" који је Србија набавила од Русије. Вучић је рекао да није наишао на разумевање, али да је чињеница да Србија набавља одбрамбено оружје на транспарентан начин.

"Нису одушевљени, али Србија не крије ништа. Ја више од тога не тражим. Тражио сам могућност снажније војнотехничке сарадње са САД. Био сам крајње отворен према њима и рекао им да, када хоћемо да купимо оружје, буду отворени према нама као што су према другима, а не да нам после неко замера што оружје узимамо негде другде", рекао је Вучић.

Председник Србије састао се и са Тедом Крузом, чланом спољно-политичког комитета Сената.

Како је објављено на званичном Инстаграм налогу "будућностсрбијеав", Вучић се са сенатором из Тексаса састао у згради Сената у Вашингтону.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво