Скупштина усвојила увећање мандата за мањине

Скупштина Србије усвојила је аутентично тумачење одредбе члана 40. Став 5 Закона о локалним изборима који је поднео Одбор за уставна питања и законодавство, а које се односи на расподелу мандата листа националних мањина. Завршена расправа о Предлогу закона о пореклу имовине.

Председник скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски објаснио је да се ради о одредби која гласи "да политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова од укупног броја бирача, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника количиници свих изборних листа странака мањина и коалиција увећавају за 35 одсто".

Предлог надлежном Одбору за аутентично тумачење је поднео шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић.

Он је предложио да се одредба односи само на листе оних политичких странака националних мањина и коалиција политичких странака националних мањина које су добиле мање од три одсто.

Посланици су завршили расправу у појединостима на Предлог закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, а највише амандмана поднела је посланичка група Српске радикалне странке.

Посланица СРС Вјерица Радета оценила је да тај предлог закона треба да се повуче, јер, између осталог, неће послужити сврси о којој се говори у јавности.

Радета је казала да треба проверити имовину Томислава Николића, Зоране Михајловић, али и представника бивше власти у којој су учествовали Млађан Динкић, Мирољуб Лабус, Горан Питић и други.

Сматра да је власт доношењем овог закона желела да остави утисак како су доступни да се њихова имовина провери, али верује да се имовина садашњих и бивших функционера неће ни испитивати.

"Овај закон је предизборни летак", рекла је Радета и додала да неће бити жељених резултата и ефеката уколико ће се испитивањем имовине уместо судова бавити порески чиновници.

Скупштина је рад наставила расправом о амандманима на измене и допуне Закона о облигационим односима, а од 16 до 19 часова чланови кабинета Ане Брнабић одговарали су на посланичка питања, као и сваког последњег четвртка у месецу.

број коментара 0 Пошаљи коментар