Курти би да смени Тачија због тајног договора са Кфором о уласку на север

Косовски премијер Аљбин Курти обавестио је председницу косовске Скупштине Вјосу Османи о садржају писама Хашима Тачија и бившег секретара НАТО-а Андерса Фога Расмусена, из којих се уочава право Кфора да одлучује о свим активностима косовских снага безбедности на северу Косова. Због тога, Курти спомиње законску могућност разрешења косовског председника Хашима Тачија.

Писма су размењена 19. априла 2013. године, када је Тачи био председник косовске владе.

У саопштењу из канцеларије косовског премијера наводи се да је тим споразумом тадашњи премијер Тачи у име Косова пренео Кфору апсолутно право вета о свим будућим мисијама КБС-а на северу Косова.

Курти наводи да је по преузимању функције премијера, замолио особље канцеларије да анализира садржај овог тајног споразума, као и његове уставне импликације.

"Сврха овог писма је да вас, у својству председавајућег Скупштине Косова, обавестим о постојању тајног споразума, као и о резултатима анализе Канцеларије премијера. Да бих избегао било какве неспоразуме, желим да будем што јаснији: ја као премијер не излажем никакав став за или против тајног споразума који се тиче његовог садржаја, пише у писму Куртија.

"Као премијер, дубоко разумем и ценим изузетни значај сарадње Косова и НАТО-а у осигуравању пуног територијалног интегритета Републике и њених грађана. И ја, као премијер, уверавам Скупштину, као и све грађане, да нећу предузети никакве кораке који би угрозили савез неопходан за безбедност наше земље", наводи Курти.

Могућност разрешења Тачија

Курти у писму такође спомиње законску могућност разрешења косовског председника Хашима Тачија због овог питања.

"Међутим, када председник земље, за време свог премијерског мандата, тајним споразумом преноси суверена овлашћења Републике на међународну организацију, без обавештавања Скупштине и потпуног непоштовања изричитих захтева Устава, то је ситуација коју не могу да толеришем, ни као премијер, ни као грађанин", навео је Курти.

Курти стога "позива све посланике, и позиције и опозиције, да се овом проблему посвете са великом озбиљношћу, не као чланови власти или опозиције, не као чланови једне или друге странке, већ искључиво као браниоци Републике и Устава, ни мање ни више".

Писмо је упућено и косовском председнику Хашиму Тачију и главном тужиоцу Косова, Александру Љумезију.

Важно да се зна ко је преузео такву обавезу 

Курти је данас одржао конференцију за новинаре на којој је истакао да је важно да се зна ко је из владе преузео такву обавезу.

"Да сазнамо ко је тражио од КБС-а да не иде на север Косова, не верујем да је Брисел тражио. Србија је то можда тражила, али то би требало да се зна. Размена писама између бившег секретара Расмусена и бившег премијера Тачија, према правном мишљењу канцеларије премијера, представља међународни споразум, заснован на Бечкој конвенцији. Скривајући такав споразум, од 19. априла 2013. године, сматрамо грубим кршењем са којим морају да се суоче правосудне власти", рекао је Курти.

Курти је најавио да ће сутра да се састане са командантом Кфора, истичући важност коју влада придаје савезу са НАТО-ом.

Рекао је да су забирнути због једностраних потеза Хашима Тачија.

"Посланици су преварени 2013. године. Постоји 15 тачака, а првих шест говори о заједници. Постоје два споразума потписана у Бриселу. Један је потписан између Тачија и Дачића, а други између Тачија и Расмусена", навео је Курти.

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи