Борци од Скупштине траже своја права

Посланици Скупштине Србије наставили су рад расправом о предлозима закона о играма на срећу и о правима бораца, војних и цивилних инвалида ратова и чланова њихових породица.

Док посланици расправљају о правима бораца, група ратних ветерана и војних инвалида не одустаје од протеста испред Скупштине Србије који траје дуже од три месеца.

Неки од захтева су ушли у Предлог закона о правима бораца тврде њихови саборци који су учествовали у изради нових прописа.

"Нарочито око захтева да се пострсуматски депресивни синдром призна без ограничења и то имамо као решење у том закону, захтеве као борачки додатак је такође усвојен овим законом. Да ли је он у траженом облику од људи који протестују није, али је то разлика о стотинама милиона евра", каже Жељко Васиљевић, преседник Удржења ратних војних инвалида свих ратова. 5807

Опозиција сматра да у закону није требало да се нађу цивилни инвалиди рата и цивилне жртве рата.

"Не слажемо се свим захтевима бораца и војних инвалида али прво ћу обратити пажњу да држава мора да води рачуна о онима који су се жртвовали за њу и не сме њихове породице оставити на улици као невидљиве грађане ове земље", каже Оелна Папуга из ЛСВ-а.

"Борци инвалиди породице палих бораца су национална категорија и они своја права остварују као национално право. Цивилни инвалиди и цивилне жртве рата су социјална категорија", рекао је Божидар Делић из СРС-а.

Законом се исправља неправда према борцима последњег рата наглашава ресорни министар.

"Овим законом предвиђа се и нова категорија корисника која није постојала по досадашњим прописима, а то су борци који су учествовали у оружаним акцијама девесетих година и у рату 1.999 године а који под наведеним околностима нису задобили телесно оштећење", каже Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Предложени закон је кровни за још 12 закона и других прописа усклађених са Уставом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи