Вучић: Висока излазност бирача дискредитоваће оне који позивају на бојкот

Демократија у Србији је на удару самопрокламованих лидера опозиције који позивају на бојкот избора, истиче председник Александар Вучић за бриселски портал Евроактив и додаје да се на тај начин ускраћује право грађанима на политичку заступљеност. Вучић очекује високу излазност бирача, што ће, како оцењује, дискредитовати оне који позивају на бојкот.

Вучић у ауторском тексту за Евроактив наводи да је уверен да бојкот неће успети и да очекује велику излазност.

Председник оцењује да прави српски гласачи опозиције могу бити ускраћени за своје основно демократско право на политичку заступљеност и де факто обесправљени од неколико неизабраних појединаца који тврде да их представљају.

Вучић сматра да се претња бојкотом никада није односила на изборни процес, већ да се увек радило о страху лидера опозиције да се поштено и транспарентно суоче са бирачким телом.

"Ти самопроглашени лидери опозиције искористили су бојкот како би покушали да делегитимишу априлске изборе и наредну владу", наводи Вучић.

"Неће успети. Убеђени смо да ће грађани Србије прозрети шта представљају позиви на бојкот. Једини значајан бојкот могао би да буде бојкот избора грађана Србије, а не лидера без присталица", навео је Вучић.

Вучић је истакао да ће очекивана висока излазност бирача потврдити изборе и дискредитовати оне који позивају на бојкот.

Вучић је навео да "странке које се залажу за бојкот нису успеле да освоје срца и ум гласача, а да је то успела Влада коју предводи СНС", која је спремна да се суочи са бирачким телом на слободним и фер изборима.

Председник је рекао да Србија, под актуелном владом, има јаку економију са растом БДП-а од четири одсто, да је једна од најбрже растућих економија у Европи, док је незапосленост спуштена испод десет одсто, у односу на 25 одсто, колико је оставила претходна власт.

"Јавни дуг се константно смањује, инвестиције, укључујући и стране, рекордно расту, док су плате и пензије више него икада пре".

О измени изборних закона

Вучић каже да је Влада Србије у претходних годину дана радила са невладиним организацијама, ОЕБС-ом, ОДИХР-ом, Европским парламентом и политичким странкама у Србији како би осигурала право грађана да гласају на демократским и фер изборима. Како каже, Влада се није само укључила у разговоре и дебате, већ је тражила и примила захтеве и препоруке свих страних и домаћих актера, укључујући и опозиционе странке, о томе како да се побољшају закони и регулативе у вези са изборним процесом.

Подсетио је да је Влада Србије прошлог августа формирала радну групу за сарадњу са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом са циљем да се усвоје закони и правила који ће омогућити слободне и фер изборе на пролеће.

Радну групу предводи министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који ће, наводи Вучић, ускоро ОЕБС-у, ОДИХР-у и јавности представити шестомесечни извештај радне групе.

"Без жеље да се утиче на његов извештај, слободно се може наслутити да ће извештај потврдити да су сви важни и значајни захтеви и препоруке које је Влада примила прихваћени и да су усвојени неопходни закони", рекао је Вучић.

Усвојене су кључне мере и потребни прописи попут закона о финансирању изборне кампање, закона о функционисању Агенције за борбу против корупције, правила која регулишу политичке активности изабраних званичника и државних службеника, правила која регулишу приступ медијима током изборне кампање, правила која регулишу управљање изборним списковима и процедурама гласања, као и права бирача и домаћих и страних посматрача избора да пажљиво надгледају изборе.

Такође, смањен је и изборни цензус са пет на три одсто како би се обезбедили заступљеност ширег спектра политичких странака и загарантована места представницима националних мањина.

Како је указао, обе мере ће смањити број места која СНС потенцијално може да добије.

Вучић је додао и да ће, с обзиром на правичан приступ медијима за кандидате и опозиционе странке, јер је то био фокус жалби најгласнијих опозиционих лидера, Регулаторни орган за електронске медије (РЕМ) одмах усвојити нова правила о томе како јавни сервиси морају, а комерцијални медији треба да обезбеде заступање без дискриминације свих регистрованих политичких партија, коалиција и кандидата током изборне кампање.

РЕМ ће бити овлашћен да пажљиво надгледа поштовање ових правила и препорука од стране јавних служби и комерцијалних медија и да извештава на недељној основи на својој веб-страници отвореној за јавност, закључио је Вучић.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 08:30) - maksam [нерегистровани]

bojkot

Svako pozivanje na bojkot je glupavo.

(уторак, 25. феб 2020, 07:58) - anonymous [нерегистровани]

Izbori

Verujem da bojkot izbora neće uroditi plodom.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:48) - milan lala [нерегистровани]

Nema bojkota

Ko poziva na bojkot , oni nemaju nikakvu podrsku u glasackom telu Srbije . Bojkota normalno biti nece . Ima velikog zamora i nezadovoljstva politici "EU-nema alternativu " dok EU grubo najotvorenije otima KiM i ne postuje interese Srbije na KiM. Radi na razbijanju R. Srpske i ne podrzava Srpski narod u C. Gori u odbrani svetinja . Premor naroda od ove EU- integraione politike je jasan i moze se odraziti na glasanje.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:44) - Lazar [нерегистровани]

Bojkot

Bojkot ce biti kod opozicije, a to je manjina u Srbiji.
Izadji na izbore i glasaj kako mislis da je ispravno i ko zasluzuje poverenje gradjana.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:27) - Corona [нерегистровани]

Bojkot

Kako stvari stoje, taman do izbora će korona da bude toliko aktuelna da će izlaznost biti puno niža od očekivane, jer će većina biti uplašena da se ne zarazi.

(понедељак, 24. феб 2020, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

prskanje prstiju

Ja bih izasla na izbore, ali sam alergicna na onaj sprej koji prskaju po prstima. Takve metode se nigde u svetu ne praktikuju, pa molim nadlezne da to ukinu.

(понедељак, 24. феб 2020, 15:32) - anonymous6789 [нерегистровани]

Tema dana.

Sta to opozicija ima uopste da ponudi?!

(понедељак, 24. феб 2020, 14:32) - Uzicanin [нерегистровани]

Mnogo toga zameram postojecoj vlasti, ali

opozicija ne nudi gotovo nikakav program, plan ili platformu za debatu. Morali bi ponuditi nekakvu ideju bar na polju ekonomije- sta ce uraditi da gradjanima bude bolje nego pod vlascu sns-a. Bez pomenutog zaista treba da se sklone iz politike. Zauzimaju mesto nekim boljima.

(понедељак, 24. феб 2020, 14:16) - Zaki [нерегистровани]

Komentar

Videćemo kakvi će izbori biti i kakvi će rezultati na kraju biti. Smanjenje cenzusa daje priliku da i opozicija osvoji neki mandat, ali pošto su se oni tokom protesta i bojkota mnogo osramotili, ne verujem da će imati velilu podršku građana koje su i sami svesni, ali to ne žele da priznaju.

(понедељак, 24. феб 2020, 12:54) - Igor [нерегистровани]

izbori

Izbori su najpravednije i najbolje rešenje. Nek svako pokaže svoj program a narod će odlučiti kome će pokloniti svoje poverenje.