Вучић у Бриселу: Видели смо искрену посвећеност ЕУ, најављен инвестициони пакет

Председник Србије Александар Вучић пренео је, након неформалне вечере лидера Западног Балкана са званичницима ЕУ у Бриселу, да је Унија отворена да чује наше иницијативе и идеје, те да предстоји покретање инвестиционог пакета за регион.

ЕУ је најавила покретање инвестиционог пакета за Западни Балкан, што је веома битно, рекао је Вучић након неформалног састанка у Бриселу

Додао је да ће ЕУ, како је пренео са састанка, подстаћи и регионалну сарадњу, а он је посебно указао на "мини шенген".

Све то би, према његовим речима, отворило перспективу и значило да би имали много више конкретних резултата, него што смо имали до сада.

"Веома је важно што смо видели искрену посвећеност ЕУ, њихових највиших званичника напретку целог региона и жељи људи кој живе на Западном Балкану осете благодети приступања ЕУ", указао је Вучић.

Председнк Вучић процењује да ће Западни Балкан имати шансу да се неке ствари убрзају.

"Много тога ће у Европи бити окренуто ка Блакану", рекао је Вучић новинарима у Бриселу.

На питање у каквом тону су се водили разговори, Вучић је рекао да нико од представника није ту дошао да се свађа, нити да се препире.

"Ми смо се борили и појединачно за себе и за цео реигон, то је био наш посао и то смо смо добро обавили. Посебно је охрабрјуће то што ћемо имати много састанака и што се види већа посевећеност Блакану, у односу на оно што је било јуче", указао је Вучић.

Посебно је важно што ће долазити инвестициони пројекти, а прво пролазно време ће бити у марту, па у мају, када буде самит у Загребу, затим са Грцима, затим са аустријским председником владе и многим другима, рекао је председник.

Вучић: Нисам ја доносио одлуке Уставног суда БиХ

Председник је поновио да подржава интергритерт БиХ, као и РС у оквиру БиХ, те да ту нема шта да се дода, осим што многи желе да га саветују како да води политику Србије.

"То што људи показују незадовољство Београдом и покушавају да кажу да Београд стоји иза свега... Па, нисам ја доносио одлуке Уставног суда, ни закон о Слободи вероисповести, нити било ко Београда, већ неки други", истакао је Вучић.

Каже да се исти приступ из деведесетих и двехиљајидитих понавља – најлакше је окривити Београд. Истиче да "то више не пролази".

"Ништа ту нема контроверзно. Од мене су очекивали да делим пацке Милораду Додику. То ми не пада на памет да радим. Неки људи дају себи за право да воде политику Србије и одређују каква би она требало да буде", приметио је Вучић.

Поручио је да он ради свој посао и да нико не треба да му говори како то да чини.

"Нико од њих није председник Србије", рекао је и додао да треба да раде свој посао, а не његов.

На питање о Додиковој изјави да ће РС постати самостална и да ће наћи начина да се удружи са Србијом, поново је рекао да Србија подржава територијалини интегритет БИХ и интегритет РС у БИХ.

"То је логично и нормално. Ја њима не држим предавање када кажу да је за њих Косово независна држава", истакао је и додао да је његов однос коректан, прецизан и тачан.

Каже и да се са црногорским председником видео, да су мало разговарали, али "ништа стратешки, ни суштински".

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. феб 2020, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Kad Macron zapreti

sve moze, francuska je glavni oslonac unije i dobro je imati prijatelja bas iz te zemlje, vive la France.

(понедељак, 17. феб 2020, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

Опција

ЕУ није искључиво "цајтнот" ни за кога, ЕУ је једна опција која за највећу већину чланица функционише - испоставља се да није ни пећина лавова.
Суверенитет и независност и јесу кључни услови да се воде преговори и склапају уговор са ЕУ, и то не искључује ни саме чланице.
Чињеница је да и Кина и Русија и САД и већина земаља радо тргују са ЕУ - поред све оштрине конкуренције, које данашње тржиште намеће. Пустим сновима али и сновиђењима никад краја.

(понедељак, 17. феб 2020, 09:42) - milan lala [нерегистровани]

Izjava predsednika

Komantari predsednika Vucica u vezi R. Srpske , Dodika , odluke ustavnog suda i zakona o slobodi veroispovesti su na mestu i krajnje korektni . Posebno mi se dopao deo gde kaze o zelji pojedinaca da odredjuju kako ce Srbija da radi kao da su oni izabrani predsednici a ne On. To je obicaj ponasanja prema Srbiji gospode iz Zagreba , Sarajeva a i ne zaostaje Podgorica . A onaj deo gde je izjavio da mu ne pada na pamet da deli packe Dodiku to mi je favorit , potpuno ispravno . Neka Komsic , Dzaferovic , Izitbegovic i Radoncic dele jedan drugom packe jer su oni ti koji konstantno provociraju i prave nered u BiH . Dodiku Vucic nece deliti nikakve packe ni za sta.

(понедељак, 17. феб 2020, 09:39) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Видели смо искрену посвећеност ЕУ

Како неко уопште може да верује у ове приче? Нисмо још увек научили лекције из наше историје у 20. веку. Било која заједничка држава иде увек на штету Србије. Ако Трамп каже "America first!" Онда и ми треба да мислимо прво на Србију. Независност нема цену.

(понедељак, 17. феб 2020, 09:31) - anonymous [нерегистровани]

Iskrenost...

...nije vrednost EU.Da li je to,stvarno,toliko teško videti?

(понедељак, 17. феб 2020, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

Sta je EU

Ako bi i bilo to sto kao "pozitivno"...to znaci da bi kupili za jeftine pare jos sto se da kupiti..nas zaduzili...Za mene jedina prednost evrope...jeste ekologija, reciklaza, kultura u prometu i opcenito kultura na ulici ..u autobusu itd.(a za to nam ne treba Eu..nego netko tko ce sankcionirati Tv šund koji u Srbiji ima "pravilo"sto gore to bolje...pocevsi od farmi..realitija...kojekakvih estradnih diva...spotovi koji pozivaju na kriminal, alkohol, prostituciju nasilje..itd.........jedino sto nam daje nadu da je narod jos "Ziv i zdrav"jesu ove predivne Litije u Crnoj Gori.....posljedni bedem upravo toj i takvoj globalistickoj SAD i EU

(понедељак, 17. феб 2020, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

EU

dzaba ti EU kad se Bugari i Hrvati bore za nase bolje juce...

(понедељак, 17. феб 2020, 09:08) - DS [нерегистровани]

Buducnost

Zahvalni smo EU na podrsci,ali cemo se i dalje boriti za nas i nasu bolju buducnost.

(понедељак, 17. феб 2020, 07:28) - Mišo N [нерегистровани]

EU

Ovo je nešto što treba pozdraviti.

(понедељак, 17. феб 2020, 01:12) - nikica [нерегистровани]

eu

Svaki razgovor u vezi evropske unije je veoma vazan za nas jer je Srbija u zadnjih nekoliko godina po svom razvijanju i drustvu pokazala da joj je u Evropskoj uniji vec odavno mesto...a sto se tice napadanja u vezi desavanja u nasem regionu,na to smo se vec navikli da nas napadaju kada zelimo da zastitimo i stanemo na stranu naseg naroda...