Макрон: Кинеске и руске инвестиције у Србији видљивије од европских

Француски председник Макрон оценио је да преговори о чланству не треба да буду једина политика ЕУ према Балкану и да то није обавезно најбољи начин за јачање европског утицаја у региону.

Говорећи на безбедносној конференцији у Минхену, Макрон је рекао да Србија већ пет година води преговоре о чланству у ЕУ, али да инвестиције које су видљиве у земљи нису европске, већ кинеске и руске.

У дебати на конференцији у Минхену Макрон је изјавио да подржава стратешки циљ чврстог повезивања Западног  Балкана са Европом, али је поставио питање да ли је отварање преговора о чланству добар начин да се оствари тај циљ.

"Узмите за пример Србију. Председник Вучић сјајно ради свој посао, имам много поштовања за њега јер је показао вођство у својој земљи, али инвестиције које видите тамо нису европске, већ руске и кинеске. Лепо је отварати преговарачка поглавља, али то не мења живот људи", истакао је Макрон.

Макрон је оценио да ЕУ мора да буде кредибилна и инвестира више у области културе, образовања, инфраструктуре, много више него до сада.

Подсетио је да Србија већ пет година отвара преговарачка поглавља и упозорио да ће за две године "људи рећи како је време да Србија уђе у ЕУ, јер већ почиње да губи стрпљење, и то с правом. "А у међувремену смо инвестиције препустили другима," додао је Макрон.

Ако жели да "усидри" Балкан, ЕУ мора да инвестира више него досад

Француски председник је поручио да ЕУ мора да инвестира много више него до сада у инфраструктуру, културу, знање језика, ако жели да "усидри" Балкан у Европу и нагласио да Француска већ мења политику у том правцу.

"Уместо већег инвестирања имамо лицемерно отварање поглавља, јер сви они који траже отварање преговора са Северном Македонијом и Албанијом у исто време тврде да ове земље немају никакве шансе да се придруже у следећих 10 или 15 година. То није разумна политика већ колективна хипокризија", оценио је Макрон.

Други проблем Европе је што је проширење прогласила за једину политику према суседству, поручио је француски председник.

"Европа од 27 чланица не функционише, споро напредујемо, одлуке консензусом у многим областима отежавају ствари. Мислите да ће бити боље са 32 или 33 чланице? Сви кажу да нам треба заједничка спољна политика. Мислите да ће проширење помоћи у томе, у односу рецимо на Русију и Турску?"

Француски председник критиковао је земље чланице које траже наставак проширења, а у исто време одбијају већи заједнички буџет ЕУ.

"На све већи комад хлеба хоћемо да намажемо на исту количину путера. То је немогуће. Неки виде Европу искључиво као велико тржиште које се шири, а не као политичку силу", рекао је Макрон.

"Политичка сила мора да има колективне ставове и минимум хомегоности и конвергенције – да на одговоран начин води политику према суседима, која не мора обавезно и одмах да буде проширење. То је оно што треба променити", поручио је Емануел Макрон у дебати на Минхенској конференцији о безбедности.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се