Посланици о слободи медија и раду РЕМ-а, али не и о кандидатима

Током расправе у Скупштини Србије која би требало да изабере два нова члана Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) више се говорило о слободи медија и раду тог тела којим су незадовољни и представници власти и представници опозиције.

Председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић упознао је посланике са поступком које је тај одбор сповео пре него што је листу кандидата упутио скупштини на расправу.

Крлић је подсетио да су чланови РЕМ-а Ђорђе Возаревић и Горан Пековић поднели оставке и да се сада бирају два од предложена четири кандидата са којима су обављени разговори.

Посланик Нове Србије – Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић указао је да радом РЕМ-а нису задовољни ни власт ни опозиција, али да то не говори да то тело ради независно и добро.

"РЕМ је свесно или несвесно прихватио улогу да прима ударце и буде симбол незадовољства медијском сликом. Формално гледано јесу најодговорнији, међутим, мислим да су се они определили, да ли у договру са властима или не, да се не мешају у свој посао и најчешће нису радили ништа", рекао је Вукадиновић.

Такво понашање РЕМ-а, оценио је Вукадиновић, одговара властима, јер је њихов удео у медијима највећи.

Вукадиновић је подсетио да се улога РЕМ-а не тиче само јавних сервиса, већ свих емитера, и на локалном и на националном нивоу.

"Бесплатно оглашавање за учеснике избора"

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић рекао је да је слобода медија пресудна за развој демократије, а РЕМ је, каже, тело које треба да обезбеди да медији изврше ту улогу и да правовремено и истинито информишу јавност.

Ђурић је оценио да у српском друштву врло мало има информисања и скоро све је, сматра, пропаганда.

Истакао је и да примену професионалних стандарда морају да спроводе и приватни медији који, како каже, такође имају обавезу према грађанима, јер је јавно информисање делатност од јавног интереса.

"Поштовање закона важи за све медије без обзира на власништво", рекао је Ђурић.

Указао је да су изборне кампање "адвертајзинг бизнис тежак око 7,8 милиона евра", а највише новца одлази на телевизије са националном ферквенцијом.

Према његовим речима, ту се додатно учвшћује спрега политике и медија што угрожава демократију и слободу медија.

Ђурић је предложио да се учесницима избора омогући бесплатно оглашавање.

Михаиловић: Решеност за унапређње изборних услова" 

Посланица Социјалдемократске партиј Србије Наташа Михаиловић навела је да данашњим избором два члана РЕМ-а владајућа коалиција још једном показује решеност за унапређење изборних услова и спремност да изађе у сусрет ономе што је била главна замерка - рад РЕМ-а и недостајући чланови.

"Да ли ће РЕМ боље радити зависи искључиво од чланова, на њима је да у потпуности поштују закон", рекла је Михаиловић.

Додала је да ће се у следећем сазиву мењати сет медијских закона, наводећи да је медијска стартефгија већ усвојена. И стратегија и медијски закони су, каже, показатељи брзине медијских реформи.

Комленски: РЕМ ради на штету националних телевизија

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски је говорио о телевизији Н1 и раду РЕМ-а.

Комленски каже да је РЕМ ћутао на понашање СББ-а и рад "квази перкограничних телевизија, што је било у интересу те групације".

Он је оценио да је РЕМ радио на штету грађана и националних телевизија које су регистроване у Србији.

"Када се подвуче црта дошли смо до закључка да је Н1 регистрована у Луксембургу, да имају своје испоставе у Словенији, али не може да се утврди да ли је програм ишао до Словеније и назад, нити то може да утиче на правни статус и дефиницију емитовања и реемитовања", рекао је Комленски.

Комленски је рекао и да се боји да два нова члана неће побољшати рад РЕМ-а и да је потребно да се мења законска регулативе у вези са њиховим радом.

"РЕМ не одлучује ко ће победити на изборима" 

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић навео је да већ неколико месеци траје хајка и хистерија која је, каже, усмерена од једног дела опозиције која нема ни програм, ни политичке идеје.

Милићевић сматра да тај опозициони блок жели да се врати осам година уназад и да се бави уређивачком политиком медија.

"Ми као представници политичких странака треба да помогнемо раду независних тела да ојачају свој рад, а не да их гурамо у политички ринг. Наш посао је да подржимо РЕМ да ради по закону, а не да тумачимо законе онако како неком појединачно одговара", рекао је Милићевић.

Навео је да РЕМ није политички субјецт и није учесник на изборима, нити одлучује ко ће победити.

На критике европосланика да су забринути за демократију и слободу медија, Миилићевић поручује да нема разлога и да власт чини све да изборни услови буду што бољи.

"Лицемерно је да било ко из Европе који данас говори о слободи медија није рекао ништа 2011.године када је Верица Бараћ истакла да постоји озбиљна забринутост", рекао је Милићевић.

Додао је да је врхунац фарсе што слободом медија "баве они чије су присталице физички насртале на новинаре јер су им постављали питања која им не одговарају или им не одговара њихово присуство".

Милићевић је такође рекао да прес клипинг у последњих шест месеци демантује опозицију да их нема у медијима, као ни на јавном сервису.

Истакао је и да је сагласан да изборне листе учествују у дебатама, али не и они који ће бојкотвати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво