Вулетић: Два начина због којих је Америци стало да се реши питање Косова

Социолог Владимир Вулетић указује за РТС да се по променама става Аљбина Куртија по питању приштинских такси виде промене које су предузеле САД и Немачка.

Владимир Вулетић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објаснио да постоје два начина због којих је Америци стало да се процес разговора Београда и Приштине деблокира – председнички избори који следе и поправљање односа са Европом.

"У Америци долазе председнички избори, треба урадити нешто на спољном плану, забележити поен. Са друге стране, овај самит (у Минхену) је у духу нечега што треба да створи пољуљано осећање Запада да решава регионалне проблеме. Важно је и у том смислу да ће и кључне европске земље подржати оно што је Америка започела, а што раније није било случај", истакао је Вулетић.

Указао је да је прошлогодишњи безбедносни форум у Минхену показао да однос иземђу Европе и Аерике није био добар, те је, додаје, овогодишњи форум прилика да се ти односи поправе. 

Вулетић је непоменуо да су поруке САД и Немачке о укидању приштинских такси сада поткрепљене и активностима што се, наводи, види и у промени става новог косовског премијера Аљбина Куртија.

"Чињеница је да је процес формирање владе трајао тако дуго, да није било лако, али да су Американци успели да створе атмосферу у којој би се обезбедили услови да дође до наставка разговора Београда и Приштине, то је ново", навео је социолог.

Сматра да је Курти у значајној мери ревидирао ставове, а да је Србија остала доследна у свом кључном ставу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 14. феб 2020, 17:54) - anonymous [нерегистровани]

gledalac

Uzivam da cujem pametne i odmerene komentare zbog kojih i gledam vasu televiziju.

(петак, 14. феб 2020, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Два начина?!

Извините, само да на свој коментар о бескрајној причи додам: "Постоје два начина због којих је... "
Заиста, на бесмислено додајем и недовољно писмено. Или: Када не умеш да користиш свој језик, а на националној ТВ причаш о високој дипломатији.
Извините, али ми је засметало. Хајде да унесемо мало реда у мисли и говор.

(петак, 14. феб 2020, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

Да су басне, имале би неки смисао, а овако...

Оваква тумачења постала су "већ виђено", ижвакана и празна прича без краја.

(петак, 14. феб 2020, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

Koji je ovo jezik?

Nista se ne desava zbog nacina, desava se zbog razloga... a moze da se desi na razne nacine...

(петак, 14. феб 2020, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Da se vlasi ne dosete

Ma kakva Priština, Amerika ukida svoje sankcije Srbiji. To su političke igre. Nemačka nas rasturala a sad' najveći prijatelj.? Kada bi nas naši novinari, barem malo, poštedeli senzacionalističog izveštavanja.

(петак, 14. феб 2020, 10:43) - milan lala [нерегистровани]

Tranzit

Zapadnim strateskim partnerima je izuzetno vazno da se bez frke na admistrativnim perlazima od strane Beograda obezbedi fin bez problema tranzit rudnih bogastava sa KiM.Zato im je sad vazno da se postigne dogovor a mi smo uvek za dogovor, jer je nas ineters da nam dobro ocerupaju rudna bogastva na KiM pre nego se nasa vlast tamo ponovo uspostavi. ednog dana ce okupator otici sa KiM verovatno kad iskopa sve sto ga sad intersuje .

(петак, 14. феб 2020, 08:28) - Markovljev [нерегистровани]

Duh vremena

Šta je u današnje vreme dobro u duhu novog vremena? To što je solidarnost izmedju ljudi ružna reč, to što je jednakost stomaka takodje ružna reč. Srušili smo sistem koji se temeljio na solidarnosti i zato imamo ovo što gledamo a nedodje li u svetu do ozbiljnijih promena ovakvih snimaka će biti toliko da više i neće biti vest koja podiže solidarnost ljudi. Briga mene za Kurtija i SAD, šta ćemo mi sa ovom našom sirotinjom u zemlji koja velikim koracija napreduje u vrh Evrope, ili ja opet gledao neke statistike.

(петак, 14. феб 2020, 08:07) - anonymous [нерегистровани]

Басне

Социолошке басне...чему ово служи..