Србија поднела кандидатуру за ЕУ

Председник Србије Борис Тадић предао је у Стокхолму шведском премијеру Фредрику Рајнфелту кандидатуру за пуноправно чланство Србије у ЕУ. Наредне године статус кандидата, очекује српски председник.

Српски председник Борис Тадић, предајући захтев за чланство у ЕУ, рекао је да ће Србија у неколико наредних година испунити све услове како би постала пуноправна чланица Европске уније.

"Пут ка чланству је дуг и биће потребне велике реформе, али ће Србија испунити све неопходне услове за чланство", рекао је шведски премијер Фредрик Рајнфелт на конференцији за новинаре.

Шведски премијер је, изразивши задовољство што је лично примио апликацију, рекао да ће европска интеграција Србије представљати позитиван помак у свеукупној стабилности Европе.

"Данас је историјски дан за Србију", рекао је председник Тадић. "За ових десет година наш циљ је био да уведемо Србију у ЕУ и тај циљ није био пука вежба већ и симболика", рекао је Тадић.

Српски председник је рекао да очекује да ће Србија у наредних неколико година испунити све услове како би постала пуноправна чланица ЕУ, нагласивши да ће Београд "наставити напоре  да ухапси све оне који су оптужени за ратне злочине".

"Ми ћемо испунити све услове и не тражимо да тај временски период буде скраћен", рекао је Тадић, додавши да поздравља план грчког премијера Јоргоса Папандреуа о проширењу Уније 2014. године.

Статус кандидата следеће године

На пријему, који је шеф шведске дипломатије Карл Билт организовао после предаје апликације, Тадић је рекао да очекује да Србија у 2010. години добије статус кандидата за чланство у Европској унији.

"Неко ће рећи да је то пребрзо. Али, пре само два месеца ни сам нисам веровао да ће бити одмрзнут Прелазни трговински споразум, па се то догодило", рекао је Тадић. "Данас није обичан дан за нас у Србији. Сећамо се да смо само пре десет година били у великој кризи, изолацији и ратовима, а данас, десет година након тога, аплицирамо за статус кандидата у Европској унији".

"Циљ за наше интеграције је 2014. година. Мислим да можемо бити позитивно изненађени", рекао је Тадић уз очекивање да ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању у земљама Европске уније започне "што је пре могуће"

Тадић је рекао да је данас дан када су идеје Зорана Ђинђића потврђене и додао да Европа значи посвећеност трајној демократији. 

Председник Тадић се захвалио премијеру Рајнфелту и шефу дипломатије Карлу Билту и свим члановима шведске владе на подршци Србији.

"Круна шведског председавања ЕУ"  

Европски комесар за проширење Оли Рен рекао је, након што је Србија поднела кандидатуру за пуноправно чланство у ЕУ, да је тј догађај "круна шведског председавања" Унијом и поручио да Европска комисија једва чека да почне да сарађује са Србијом.

"Србија креће ка Унији, цео Западни Балкан креће ка ЕУ и то је важно за стабилност и мир Југоисточне Европе, рекао је Рен, који је присуствовао церемонији предаје кандидатуре.

Церемонији у Стокхолму присуствовао је и шеф шведске дипломатије Карл Билт.

Састанку који је уследио после предаје кандидатуре присуствовали су и министар спољних послова Србије Вук Јеремић, потпредседник Владе Божидар Ђелић и шефица Канцеларије за придруживање Србије ЕУ Милица Делевић. 

Влада Србије је у суботу донела одлуку о подношењу кандидатуре за чланство у Унији до краја године, а Шведска као председавајућа одредила је 22. децембар као датум када та одлука може изванично да буде формализована.

Кандидатура за чланство у ЕУ је корак у процесу европских интеграција, који следи пошто на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању или док траје процес његове ратификације.

После подношења канидатуре, захтев за добијање статуса кандидата ће бити стављен на дневни ред састанка Савета министара ЕУ, а уколико га подрже министри свих 27 земаља чланица ЕУ, биће прослеђен Европској комисији.

Комисија ће након тога Србији проследити опсежан упитник, а одговор о прихватању кандидатуре следи пошто држава која жели статус канидата одговори на питања из упитника.

Текст захтева Србије

У име Републике Србије, у складу са чланом 49. Уговора о Европској унији, имамо част да поднесемо захтев за пријем у чланство ЕУ, истиче се у документу који ће председник Србије Борис Тадић данас у Стокхолму предати шведском премијеру Фредрику Рајнфелту, чија земља председава Унијом.

"Меморандум Владе Републике Србије, у вези са подношењем захтева за пријем Републике Србије у чланство ЕУ, који прилажемо, одражава општи друштвени консензус у погледу европске оријентације Републике Србије и њеног чланства у ЕУ", истиче се у овом документу који су потписали председник Тадић и премијер Србије Мирко Цветковић.

број коментара 51 Пошаљи коментар
(среда, 23. дец 2009, 23:23) - Branka [нерегистровани]

hope

Serbija koraca u EU. Cekala sam mnogo
godina. Ja se danas radujem, radujem se mozda i pre vise. Hvala Tadic nemoj cekati
samo koraci dalje u EU.


(среда, 23. дец 2009, 23:16) - Branka [нерегистровани]

hope

Serbija koraca u EU. Cekala sam mnogo
godina. Ja se danas radujem, radujem se mozda i pre vise. Hvala Tadic nemoj cekati
samo koraci dalje u EU.


(среда, 23. дец 2009, 10:15) - EU fan [нерегистровани]

Cestitke

Sjajno-dugo sam čekao ovaj moment!Iako sumnjam da će nam baš sada ratifikovati sporazum,ovo je ipak razlog za slavlje jer je Srbija "probila led"!Čestitke i Tadiću,naravno!

(среда, 23. дец 2009, 01:17) - volimsrbiju [нерегистровани]

opozicijo oladi

Mnogo lepih vesti, bravo. Vojo , Veljo nije vam lako, sami, na slepom koloseku. Nikada mi se Srpska opozicija nije činila jadnija. Novi izbori, zašto ne?, da ih konačno pregazimo!

(уторак, 22. дец 2009, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

Bravo, ali to je tek pocetak

Koja godina gore-dole, da li ce Hrvatska uci 2012, a mi 2014, nije toliko bitno, siguran sam da necemo uci 2018, kako neki ovde kazu nego 2014. ili 2015. najkasnije, zivi bili pa videli. Vlada treba jos intenzivnije da radi na evropskim integracijama, ovo do sada je bilo tek zagrevanje, a glavna trka tek predstoji. Bitno je da cemo se na kraju - pre ili kasnije - svi mi naci pod istim evropskim krovom. Uradili su to narodi koji se ne vole i koji su medjusobno ratovali. To cemo isto uraditi i mi i Hrvati.

Evropa je najveci mirovni projekat ikad zamisljen - i realno ostvarljiv - koji je pomirio citave narode, granice, razlicita tumacenja istorije, razlicite religije, razlicite stepene ekonomskog razvitka, razlicite kulture, mentalitete - sve sto inace deluje nepomirljivo... a sve radi opsteg napretka celokupne evropske zajednice naroda.

Srbijo, neka ti je sa srecom, pa za koju godinu stvarno da slavimo!

(уторак, 22. дец 2009, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

Srbija ce u Eu poslije 2014

Strani mediji vec spekulisu kada bi Srbija mogla postati punopravna clanica Eu a i sam sam iznenadjen promjenama koje se osjecaju i u stavu BR Njemacke,TV kuca ZDF koja je bliska konzervativnoj vladi to jest CDU objavila je na svojim stranicama Video texsta na stranici 124 da bi Srbija mogla postati punopravnim clanom Eu 2014-2018 g i to je misljenje eksperata.

(уторак, 22. дец 2009, 21:57) - vojna kovacevic [нерегистровани]

Sve cestitke

Danasnji dan je zaista istorijski za Srbiju koja je podnela zahtev za prijem u EU u Stokholmu. Licno sam prisustvovala konferenciji za stampu gde je gospodin Tadic odgovarao na pitanja novinara, koja su, kao i do sada bila, nelagodna. Ali Tadic je tako smireno odgovarao i trudio se svim svojim bicem da objasni da ce sve zadatke koji su postavljeni Srbiji i ispuniti iako to nije uvek lako. Videlo mu se na licu da je presrecan zbog aplikacije u EU i da moze konacno populaciji u Srbiji reci "to smo vam obecali, i evo ispunili smo obecanje". Divan je to osecaj, a verujem da ce uskoro i Bosna i Hercegovina krenuti istim putem i prestati da se nadmecu ko je za sta kriv i zasto. Svima na Balkanu, a posebno narodima bivse Jugoslavije je potreban mir, ulazak u Evropu, jer mi smo uvek bili Evropa. Zelim svim srcem da sve novonastale drzave ponovo pruze ruku pomirenja i da zajedno krenu ka buducnosti za dobrobit svoje dece i samih nas. Nije bilo tako davno kada smo bili jedna zemlja, ponosna na sve svoje zitelje, te sada, iako postoje granice medju drzavama, pocnimo da se volimo i saradjujemo, jer od toga svi imamo koristi i svima ce biti lepo. Mir je najdragoceniji na svetu, a narodu na prostorima bivse Jugoslavije je vise nego potreban, jer je mnogo propatio. Ulaskom u Evropsku uniju bicemo svi izdjednaceni, radicemo za dobrobit svih nas, zajedno smo jaci i ne dozvolimo da nas opet neko skrene s tog puta koji je jedini pravi. Sve cestitke Srbiji i njenim gradjanima u nadi da ce i Bosna i Hercegovina krenuti njenim stopama i to u najskorije vreme. Buducnost je u Evropi a mi smo svi Evropljani. Ovo je najlepsi novogodisnji poklon koji je jedan narod mogao da dobio - zato Srbijo budi ponosna!

(уторак, 22. дец 2009, 21:14) - anonymous [нерегистровани]

2014?!

Pet godina nakon podnosenja zahtjeva vec punopravna clanica?!

Time bi Srbija bila bolja od Slovenije, Ceske, Slovacke, Madjarske, Estonije...

Ovo "baratanje datumima" je tipicno za "balkanske" politicare! I kod nas u Hrvatskoj se govorilo prvo 2007., pa 2009. itd. Sad je aktualna 2011. ili 2012.!

Sto se tice "istocnoeuropskih" zemalja, od podnosenja zahtjeva za clanstvom do punopravnog clanstva minimalno je proslo osam godina (ako se ne varam cini mi se da je rijec o Sloveniji: zahtjev 1996., a clanstvo 2004.).

Osbno se nadam da ce Srbija sto prije uci u EU, ali da je Srbija bolja od Slovenije?! Sumnjam! Mislim da je narealnije ocekivati pristup Uniji od 2018. pa nadalje. Procjenjujem da ce to biti 2019. (izbori za EU parlament) ili 2020.

2009. - podnosenje zahtjeva
+ 1 do 1,5 godine za dobivanje statusa kandidata
+ 1 do 1,5 godine "screening"
= pocetak pregovora 2 do 3 godine nakon zahtjeva.

Srbija bi dakle trebala zavrsiti pregovore u 2 do 3 godine?! Time bi bila u rangu sa Svedskom, Finskom i Austrijom kojima je najkrace trebalo za pristupanje. Postavlja se pitanje koliko je to realno!

(уторак, 22. дец 2009, 20:58) - anonymous [нерегистровани]

Ocekivano

jer je Srbija pokazala da moze da bude ravnopravni clan EU.To ostatak Evrope dobro zna,a i nas predsednik sa ostalim ministrima je covek od integriteta kome Evropa veruje.

(уторак, 22. дец 2009, 20:51) - branislav [нерегистровани]

cestitka

Predsednik je napravio prvi korak.Sledece korake moramo svi da pruzimo jedan ili dva ali samo napred.