Курти: Не треба журити са дијалогом, не очекујем споразум са Београдом ове године

Косовски премијер Аљбин Курти каже да није немогуће постићи договор са Београдом током ове године, додајући да неће журити са епилогом дијалога и да не очекује никакав садржајан дијалог нити брзе резултате пошто су у Србији на прагу избори.

Курти је у интервјуу за Глас Америке рекао да је могуће да се дође до договора са Београдом али да то сада не може да предвиди.

"Сада могу да изразим моју спремност за дијалог, за отворен и принципијелан дијалог и верујем да би стављање споразума пре дијалога поткопало дијалог и да би спречило споразум као такав", додао је Курти.

Оценио је да, иако су САД именовале специјалног представника за дијалог, то не значи да ће улога ЕУ у разговорима бити бледа, додајући да је свестан да је ЕУ поставила свеобухватан споразум као услов за пут ка интеграцији.

Курти је најавио да ће такса на српску робу бити укинута што је пре могуће, али не без реципроцитета.

Каже, међутим, да такса никада није обуставила разговоре званичника Београда и Приштине, и да су они често састајали за међународним столом.

На неки начин, разговори никада нису престали, јер су на разним међународним столовима и конференцијама били састанци косовских власти са лидерима Србије, а то ће се наставити и даље, навео је Курти.

"Мислим да сада када још нисмо успели да сјединимо наша министарства са 21 на 15, проћи ће неко време, док је са друге стране кампања за изборе у Србији. Мислим да се тренутно не може очекивати било какав суштински дијалог и брзи резултати. Не каснимо, али не журимо", рекао је Курти.

"Реципроцитет није освета Београду"

Тврди да визија реципроцитета према Београду није освета.

"Дакле, не желимо освету, желимо правду, реципроцитет је правичност, то је фер приступ", сматра новоименовани косовски премијер, позвавши се на једну од изјава америчког председника Доналда Трампа, да је реципроцитет вредност на којој су данас изграђени међународни односи у свету.

Додао је да Приштина "не жели да се свети" Београду.

"Постоји доста неприхватљивих ствари које нам се чине да морамо да се минимално заштитимо, тако да реципроцитет уопште није увредљив", каже Курти.

Кампања Србије је увредљива, реципроцитет је заштита, одбрамбена, то је минимум за неку врсту достојанства и интегритета нашег субјективитета као државе споља ", напоменуо је Курти за Глас Америке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво