Ђурић: Српска листа неће подржати формирање косовске владе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да Српска листа неће гласати за подршку формирању владе у Приштини. Истакао је да то не значи да неће разговарати с политичким представницима Албанаца у јужној српској покрајини.

Марко Ђурић је истакао да представници Срба неће препустити позиције у Скупштини, јер би, како је рекао, у Приштини то највише желели како би и они могли да донесу закон о отимању српских светиња.

Директор Канцеларије за КиМ је у изјави за медије, након састанка са политичким представницима Срба на КиМ и премијерком Србије Аном Брнабић, рекао да је оваква одлука донета имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене приштинске власти на фундаменталан начин изневериле поверење Срба и њихових представника, али и газиле права српског народа.

"Имајући у виду чињеницу да су у претходном периоду привремене институције у Приштини на фундаменталан начин изневериле поверење српског народа на КиМ, да су својим деловањем газила колективна људска, економска, политичка права Срба на КиМ, српски представници су донели одлуку да не подрже својим гласовима формирање будуће владе", истакао је Ђурић.

Како је навео, истовремено Српска листа наставиће да спроводи мандат који је добила од српског народа на КиМ, да представља српски народ, са циљем да се снажно бори на сваком кораку за интерес српског народа, да спречи отимање имовине и наших светиња.

"Иако Српска листа неће подржати ову владу, то не значи да неће разговарати са предстваницима Албанаца на КиМ и то са циљем заштите нашег народа и да се нормализују односи", казао је Ђурић.

Додао је да су се на данашњем састанку договорили и да ће српски политички представници на КиМ све своје одлуке о учешћу у привременим приштинским инстутицијама доносити уз консултације са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, Канцеларијом за КиМ и Владом Србије.

Честитао је политичким представницима Срба на КиМ на томе што разговарају са људима у Приштини који их често третирају као људе другог реда, а посебно на томе што исто говоре и у Београду и у Приштини.

Мора се уважити избор српског народа 

Порука за политичке лидере Албанаца јесте да морају да уваже избор српског народа и да демонстрирају својим делима да "неће да хапсе, протерују", да неће да спречавају економски развој Срба.

"Тако ћете показати да можемо да вам верујемо у будућности. Сада вам не верујемо, али вам пружамо шансу да нас демантујете да нећете хапсити, протеривати... Али нећемо вам дозволити да газите српске интересе на КиМ", казао је директор Владине Канцеларије.

Ђурић је навео да је један од закључака данашњег састанка и тај да ће Србија наставити и снажно убрзати спровођење плана "Србија 2020–2025" на КиМ и снажно ће наставити да подржава улагање у српске средине у јужној покрајини у оквиру плана који је иницирао председник Александар Вучић.

У оквиру тог плана већ се реализује 348 пројеката, подсетио је Ђурић и додао да је на данашњем састанку договорено да подршка и помоћ буде још проширена и износиће додатних 150 милиона евра.

"То конкретно значи што се тиче стамбеног збрињавања на КиМ у наредних пет година ћемо моћи да се позабавимо заокруживањем процеса прибављања крова над главом за свако српско домаћинство на КиМ", казао је Ђурић.

Програм обиласка српских домаћинстава

Подсетио је да је у претходне четири године реализовано 1.700 нових кућа и станова и додао да је у оквиру програма планирана изградња 4.700 потпуно нових стамбених јединица.

Програм подразумева и обнављање школа, домова здравља, као и изградњу путева, додао је директор Владине Канцеларије.

"Мислим да је веома важно да и политички лидери Албанаца схвате да немају наспрам себе преостале Србе на КиМ, већ јединствен и сложен српски народ, Србију која је решена да проблеме решава на миран начин, али да је решена да буде гарант Србима и њиховом опстанку и останку и зато толико улажемо.

Данас је потврђено да је циљ Владе Србије и Канцеларије, да институције Републике Србије у 2020. години дођу до сваког српског домаћинства и да се настави са програмом и кампањом обиласка српских домаћинстава, која је започета од 1. јануара. 2020.

"Градоначелници српских општина на КиМ су и Нову годину и Српску нову годину и Божић и све празнике имали обавезу да проведу радно, обилазећи српске средине на КиМ разговарајући са људима и извештавајући нас у Влади и Канцеларији да бисмо заједнички могли да решавамо конретне проблеме људи", навео је Ђурић.

Појаснио је да се решавају конкретни проблеми јер је данас, како каже, борба за Косово и Метохију борба за опстанак и останак сваког нашег човека на КиМ.

"Борба за КиМ је данас борба за останак сваке наше породице и зато је наша обавеза да раздрмамо и да пробудимо наше институције и да дођу до сваког нашег домаћинства и до сваког нашег човека", казао је Ђурић.

Ракић: Желимо да се боримо за интересе српског народа

Председник Српске листе Горан Ракић је навео да је став Српске листе да не подрже конституисање будуће владе у Приштини.

"То не значи да ми желимо да будемо кочничари. Ми желимо да се боримо за интересе српског народа", казао је Ракић.

Додао је да како се борити у скупштини у Приштини, знају најбоље посланици Српске листе када на сваки њихов предлог за бољи живот Срба наиђу на неодобравање.

"То поверење не постоји, али спремни смо да учествујемо у тим институцијама, наши посланици ће се борити, консултоваће Београд и увек ће бити уз свој народ", навео је.

Ракић каже да су се на данашњем састанку договорили да као и до сада наступају сложно, јединствено и да никада неће доносити једностране одлуке без консултације са њиховом државом – Србијом.

"Када је у питању интерес српског народа, увек ћемо бити овде у Београду, ово је наш главни град и увек ћемо консултовати и директора Канцеларије, премијерку и председника Вучића", рекао је.

Додао је да су наишли на разумевање у Београду, да главни град Србије никада неће доносити самостално одлуке које се тичу њих који живе на КиМ.

Говорећи о инвестиционом плану Србија 2020–2025, казао је да се сада осећа бољитак и сигурност.

"Исто тако видеће се разлика и 2025. године и све је то нама веома битно и важно јер живимо доле са нашим породицама", казао је Ракић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 03. феб 2020, 08:18) - svetozar [нерегистровани]

istina

Slazem se, ni slucajno podrzavati formiranje Vlade Kosova, moramo insistirati na da se takse ukinu, da se osnuje ZSO, da se postuju prava Srba koji zive na tlu KiM! SAD i medjunarodna zajednica moraju zahtevati ispunjenje uslova koja smo postavili.

(понедељак, 03. феб 2020, 07:46) - mico [нерегистровани]

Ђурић: Српска листа неће подржати формирање косовске владе

Najvažnije za opstanak Srba na KiM su jedinstven stav i sloga.

(понедељак, 03. феб 2020, 04:50) - Milos [нерегистровани]

Realnost

Srpska lista sa razlogom nece podrzati tu antisrpsku vladu.

(недеља, 02. феб 2020, 22:16) - anonymousfabijan [нерегистровани]

KiM

Formiranje kosovske vlade je apsurd i Srbi na KiM se nece sloziti sa tim.
Moramo ostati jedinstveni.

(недеља, 02. феб 2020, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

I , sta to znaci ?

Pa, i u nasoj Skupstini postoji "neka opozicija", i sta ih ko pita?radi se sta "vecina" odluci.Tako ce isto biti i u Kosovskoj Skupstini, ko da je "opozicija" negde bitna.U stvari, jeste.Jako je vazno da se da "Legitimitet " vladajucoj Partiji bilo gde u svetu.Ziveli .


(недеља, 02. феб 2020, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

Rakicu

U toj skuspstini zapevace se himna kosova, svakog dana se moras potpisivati u skupstini pod grbom drzave kosova, u njoj moras slusati na albanskom, u svakom vremenu bice dokaz da ste prihvatili tim potpisima drzavu kosova.Znam da necete moj komentar objaviti ali realnost se ne moze izbegavati

(недеља, 02. феб 2020, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

kjh

Nazalost nema dogovora sa Albancima

(недеља, 02. феб 2020, 14:13) - Nesa [нерегистровани]

Uzas

Albanci da pokazu malo razumevanja, za pocetak da povuku onu odluku o sramotnim taksama....