На помолу споразум о косовској влади

Представици покрета Самоопредељења и Демократског савеза Косова наводно су "постигли напредак" у разговорима о формирању следеће косовске владе, два дана уочи седнице косовске скупштине на којој би мандатар Аљбин Курти требало да представи и понуди посланицима на гласање састав свог кабинета.

Приштински медији, позивајући се на изворе блиске странкама победницама на изборима одржаним 6. октобра, преносе да постоји "позитиван покрет", те да се очекује да договор Самоопредељења и ДСК буде постигнут данас.

"Улажу се титански напори" за решавање спора двеју странака око парламентарног питања.

Сазнаје се да је заменик председника ДСК Љутфи Хазири, током јучерашњег дана играо позитивну улогу да странке постигну споразум.

Он је након седнице Председништва ДСК рекао да неће бити ни мањинске ни техничке владе већ да ће наредну косовску владу заједно водити Покрет Самоопредељење и Демократски савез.

Био је веома оптимистичан по питању постизања коалиционог споразума између Самоопредељења и ДСК, наводећи да су се договорили да косовску владу води Самоопредељење са Куртијем на челу, а ДСК да се у овој фази фокусира на Скупштину Косова.

Председништво Скупштине Косова одлучило је да у понедељак буде одржана седница о гласању за будући састав владе, на којој ће Аљбин Курти представити нову владу.

Српска листа најавила је да неће бити препрека формирању будуће косовске владе, док су странке из такозваног ратног крила - Демократска партија, Алијанса за будућност и Социјалдемократска иницијатива НИСМА истакле да ће гласати против предлога Аљбина Куртија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије