Дрецун: Бела кућа жели да дође до неког напретка између Београда и Приштине

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да, када Сједињене Државе кажу да нема рокова за постизање евентуалног споразума, мисле на неку врсту политичког споразума до кога би могло да дође ако се наставе разговори. Ричард Гренел упозорава да Трамп жели неки напредак као што је договор о авио-линији, истиче Дрецун.

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел је најпре у Приштини изјавио да нема рокова за постизање споразума, а синоћ у Београду да му Доналд Трамп неће дозволити да предуго ради на томе ако нема напретка.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милован Дрецун је рекао да, судећи по реакцији америчког председника на почетни договор о успостављању авио-линије између Београда и Приштине, очигледно је да администрација у Белој кући жели да дође до неког напретка у односима између Београда и Приштине.

"Они већ дуго инсистирају на томе да се наставе разговори, да се постигне, ако је могуће, неко коначно решење за КиМ, али увидевши да ту има препрека, чини ми се да сада иду неким другим путем – желе да постигну било какав напредак и то на економском плану, на сарадњи између фирми из централне Србије и са Косова и Метохије и то представе као помак да би добили на времену до евентуално коначног споразума", рекао је Дрецун. 

Према његовим речима, САД, када кажу да нема рокова за постизање евентуалног споразума, мисле на неку врсту политичког споразума до кога би могло да дође ако се наставе разговори, али Гренел упозорава да Трамп жели неки напредак као што је договор о авио-линији.

"Он може да буде постигнут на економском плану јер у противном, ако нема напретка, онда би бесмислено било да Трамп залаже свој ауторитет јер би то могло да се претвори у негативну кампању против њега у САД, а то му сада, приликом предстојеће кампање за председника, не треба", истакао је председник Одбора за КиМ.

Говорећи о укидању таксе, Дрецун каже да је Гренел веома снажно поручио да таксе морају бити укинуте.

"Критична фаза у могућем наставку разговора" 

"Ово је критична фаза у могућем наставку разговора изнеђу Београда и Приштине јер треба да се формира нова такозвана влада у Приштини, која мора да дефинише одмах став према разговорима са Београдом, према таксама. Мислим да је Гренел јуче поручио албанским политичарима да у врху агенде деловања нове владе мора да буде укидање таксе, а док се таксе не укину, свима је јасно да нема наставка разговора јер је Приштина створила проблем преко тих такси", каже Дрецун.

Дрецун сматра да у малом мозаику недостаје једна коцкица. "Они треба да укину таксе, то је неминовно, а са друге стране, Вашингтон од Београда очекује да не ради даље активно на повлачењу признања самопроглашене државности Косова, али заборављају при томе да Београд очекује да Приштина престане са било каквим активностима заједно са својим иностраним спонзорима, а то је Вашингтон, на даљем раду на признавању самопроглашене државности Косова", рекао је Дрецун.

Према његовим речима, Приштина мора да престане са тим активностима, САД и друге западне земље морају да престану са тим активностима да би од Београда очекивали да престане са активностима на смањењу броја држава које признају самопроглашено Косово. 

Каже да је Београд већ постигао жељени резултат, нема просте већине која је потребна Приштини за било какво даље деловање у УН на евентуалном јачању међународне позиције.  

Гренел инсистира на економском развоју 

Говорећи о мотивима доласка Гренела у Приштину, Дрецун каже да је он дошао у тренутку када се одлучује да ли ће нова влада бити формирана или ће се ићи на неке нове изборе и његова је порука да треба убрзати стварање институција у Приштини да би постојао саговорник за САД и Београд. 

"Не може се одвојити његов долазак у Приштину од формирања нове већине. Он покушава да нам поручи да то није приоритет његовог деловања, али да жели да пренесе ставове САД да треба пожурити са наставком разовора са Београдом, а то не може док се не формира нова већина и док се не укину таксе", појашњава Дрецун.

"Интересантно је да инсистира на економском развоју, на економским питањима", каже Дрецун и истиче да је Гренелова порука да су неопходна радна места и да млади не желе сукобе, као и да се мора створити политичка стабилнст.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво