Дачић: Прекид повлачења признања не може бити компромис за таксе

Притисак на Приштину треба да буде много јачи да би они укинули таксе и ту би помоћ САД била најкориснија, изјавио је министар Ивица Дачић, коментаришући посету изасланика Ричарда Гренела Приштини, додајући да прекидање кампање за повлачење признавања самопроглашене независности Косова не може бити компензација за укидање антицивилизацијских такси.

Министар спољних послова Ивица Дачић је новинарима у Скупштини, где на седници Одбора представља годишњи извештај о раду Министарства спољних послова, казао да појачано интересовање америчких представника да се деблокира "заробљени" дијалог може само да нас радује.

Навео је и да је председник Србије Александар Вучић поздравио тај ангажман и подсетио да је став Београда исти као раније, а то је да дијалог може и треба да се настави, али да пре тога треба да буду укинуте антицивилизацијске таксе које, и поред многих осуда, нису укинуте већ дуже од годину дана.

"Међутим, то су наша добра очекивања, реалност је вероватно много другачија у Приштини у овом тренутку и то ће све зависити умногоме од тога да ли ће и када бити формирана нова влада", казао је министар.

Дачић истиче да је веома важно да Србија буде конструктивна и да сви виде да није извор проблема, већ да су узроци свих проблема једнострани потези Приштине који се понављају из године у годину.

Како каже, таксе на робу из централне Србије и БиХ нису једини случај и у том смислу подсећа да су у Приштини донели одлуку и о трансформацији безбедносних снага у оружане, што је супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

"Разговори са Гренелом неће бити лаки" 

Наводи и да разговори са Гренелом неће бити лаки, јер се сви актери и даље налазе на супротним странама.

Међутим, како наводи, добар је знак што Американци показују вољу да се реше те ствари и то је велика промена.

Како је објаснио Дачић, Америка није променила свој став према независности Косова, али је промењен њихов приступ који је раније, док су на челу САД били Бил Клинтон и Барак Обама, био дефинисан тако да Србија мора да прихвати независност Косова.

"Сада је ситуација другачија, они дају простор за постизање компромиса, односно отварају могућност за постизање компромиса и хоће да учествују у томе на конструктиван начин, не вршећи притисак само на Београд, као раније", казао је шеф српске дипломатије.

Одговарајући на питање шта ће урадити уколико Гренел затражи да се прекине кампања повлачења признања независности Косово, Дачић каже да се нада да то значи да ће и они да обуставе кампању за признавање независности Косова, јер на свакој седници СБ УН представници САД позивају све земље да признају Косово.

"Председник Вучић је то јасно дефинисао, он је рекао да смо ми спремни на преговоре, али да то подразумева мораторијум са свих страна, а не да само Србија треба да престане да ради на заштити својих националних интереса", казао је шеф српске дипломатије.

Додаје да истовремено Албанија ради на фаворизовању да све земље признају Косово, исламске земље на Исламској конференцији доносе декларацију где позивају све земље да признају Косово, велике силе и даље позивају све да признају.

"И сада је проблем што једна мала Србија штити своје националне интересе", истакао је Дачић и приметио да то није коректан приступ, а нарочито није добро то повезивати са таксама, које су антицивилизацијска мера.

"Никаква компензација за укидање такси не може да буде са наше стране прекидање кампање за повлачење признања. Ми смо спремни да сви имамо мораторијум, али само Косово не жели ту врсту договора", закључио је шеф српске дипломатије.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Bravo

Slazem se sa vama Dacicu. Samo naprijed. Ne spominju se ZSO koji jos nisu ispunili. Ne moze se uzvrat traziti nesto od Srbije. Dosta je bilo!

(четвртак, 23. јан 2020, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

Јасно и гласно

Зашто разговори са Гренелом неће бити лаки? Биће. Он није преговарач, него гласник. Он не може ништа да реши, одлучи, промени, него само да издекламује оно што му је наређено. Руководство Србије има испред себе Устав, резолуцију 1244, неколику одлука Скупштине... и они немају простор за преговоре.

(четвртак, 23. јан 2020, 18:11) - Bob [нерегистровани]

Tako je

U potpunosti te u ovom podrzavam Dacicu.

(четвртак, 23. јан 2020, 18:04) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Dacicu

Samo tako. Ni pedalj nazad jer dalje i nemamo kud

(четвртак, 23. јан 2020, 17:16) - anonymous [нерегистровани]

Nagrada za Pristinu

Kontra potez Srbije, kao nagrada za povlacenje taksi, treba da bude dolazak za pregovaracki sto, i nista vise od toga. Proslo je dosta vremena, a to je sve planirano, da bi se sada predstavilo kao da Srbija treba da cini neke ustupke Pristini. Ovo treba reci vrlo jasno i glasno svakom pregovaracu, makar i onome iz Amerike!
Istovremeno, treba traziti da prestane kampanja Pristine za nova clanstva, jer ce to biti reseno krajnjim dogovorom, a ne pre ili tokom razgovora.

(четвртак, 23. јан 2020, 16:33) - Neđo. [нерегистровани]

četvrtak.23.1.2020

g Dačiću ne sme biti kompezacije ni u kakvom smislu, samo se drzite rezolucije 1244 SB UN. Svaka vam čast g. Dačiću na dosadašnjim zalaganjima za Srbiju živ i zdrav bio.

(четвртак, 23. јан 2020, 16:30) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Dobro je da imamo ovakvog ministra koji ne pristaje da nas ovi raskuće .