НАТО: Србија поуздан партнер

Нема конкуренције између НАТО-а и Русије на Западном Балкану. Србија сама одлучује о безбедносним аранжманима, каже директор НАТО-а за политику безбедности и пријатељства Џемс Меки.

Србија и НАТО негују јако партнерство и у оквиру обновљеног ИПАП плана имаће више од 200 активности, рекао је директор Алијансе за политику безбедности и партнерства Џејмс Меки у Београду. 

Меки је указао да сарадња Србије и Русије није конкуренција за НАТО и да војна неутралност Београда није изолација.

"Србија је војно неутрална и може да бира сарадњу са Москвом или Алијансом. НАТО је заинтересован за сарадњу са Србијом, јер је она партнер коме се верује. Прича се о конкуренцији између НАТО-а и Русије на Западном Балкану, али то није случај. НАТО на Западном Балкану жели мир и стабилност", рекао је Меки.

Према његовим речима, Србија и НАТО су суседи, а када суседи сарађују јачају безбедност.

"У региону НАТО и Србија сарађују на јачању капацитета при - уклањању последица природних непогода - и уништавању опасних експлозива и нестабилног наоружања. Важно је учешће Србије у многим међународним операцијама, као што је обука војних лекара у Ираку" рекао је Маки. 

Амбасада Холандије у Београду вечерас је од Норвешке преузела дужност контактне амбасаде НАТО-а у Србији, а на скупу су били шеф делегације ЕУ Сем Фабрици и министар одбране Александар Вулин.  

"Србију сматрамо за партнера и пријатеља у остваривању циљева, који су пред Алијансом. НАТО поштује војну неутралност Србије. С обзиром на репутацију НАТО-а у Србији, желимо да кроз сарадњу покажемо да су пред нама исти изазови - мигрантска криза, јачање односа међу земљама региона и његова стабилност. НАТО ту може да помогне", рекао је Хилес Бесхор Плих, амбасадор Холандије.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

Ma sta nam kazete natovci,?

Pouzdan partner pod vasim pritiskom. Izadjite nam iz zemlje, jer ste je potrovali 1999.

(среда, 22. јан 2020, 08:39) - Neša [нерегистровани]

Ah

A sećam se šta su "Srbi" govorili. Sećam se i Rajsovog "Čujte Srbi! Čuvajte se sebe."

(среда, 22. јан 2020, 07:05) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

НАТО и Србија

О каквом пријатељству прича Џемс Меки?
Бомбардовали су нас 78 дана, засули бомбама са осиромашеним уранијумом и убили 16 ваших колега. Тужба упућена међународном суду је под притиском повучена за време претходне администрације. 

(среда, 22. јан 2020, 03:49) - anonymous [нерегистровани]

Sećanje bledi

Da li nas je ono beše NATO bombardovao 1999. godine? Da li je ono beše NATO bombardovao i Srbe u Republici Srpskoj? Da li nam je NATO oteo Kosovo i Metohiju? Šta smo mi?

(среда, 22. јан 2020, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

Поверење

Можете ви да верујете Србији али ми никада вама нећемо. Показали сте се кад год је било прилике и увек је то било против нас..

(среда, 22. јан 2020, 00:13) - anonymous [нерегистровани]

Ne NATO

Sto dalje od nas....