НБС: Бесмислене оптужбе и неистине Маринике Тепић

Садржина мишљења Народне банке Србије упућеног компанији "Партизан Тек" Слободана Тешића је неспорна, јер се тим документом не говори о пословању те компаније, наводи се у коментару Народне банке Србије поводом, како се истиче, неистина које је изнела народна посланица Маринике Тепић.

"Истичемо да је мишљење Народне банке Србије упућено компанији 'ПартизанТек', на тој конференцији (за новинаре) приказано само да би се НБС довела у везу са Слободаном Тешићем, а не због садржине мишљења која је неспорна", наводи се у коментару НБС.

Наглашава се да неистине које је Тепић изнела наносе штету држави Србији и њеним институцијама.

"Наведеним мишљењем се уопште не говори о пословању 'ПартизанТек'-а, нити да ли та компанија може буде купац, комисионар... Нити је компанија 'ПартизанТек' то питала, нити је НБС то одговарала, јер то и није у њеној надлежности", саопштила је НБС.

НБС истиче да је компанија "ПартизанТек" питала да ли могу произвођаче у земљи да исплаћују у динарима по комисионом послу, на шта је одговорено да је то могуће, "али ако се закључи анекс уговора о комисиону".

"Питали су да ли може да се продужи рок од два дана да прилив пренесу крајњем кориснику (да не преносе одмах новац произвођачима), а НБС им је одговорила да не може, јер је тако изричито прописано нашим упутством о платном промету", саопштила је НБС.

Како наводи НБС, "у мишљењу није било ничег незаконитог, нити спорног, а Мариника Тепић је апстрактно навела његову супротност Закону о девизном пословању и Закону у облигационим односима, без икаквог навођења конкретних чланова, знајући да изговара бесмислене оптужбе".

По тврдњама Тепићеве, Народна банка Србије је Тешићевој фирми "Партизан тек" омогућила да "послује као купац, а не као комисионар" и да робу набавља и купује у динарима, а након тога да је за вишеструко већи износ "препродаје у девизама, без обавезе да то пријављује или да на то плаћа порез".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи