Ђурић: Борба за Србију на КиМ је борба за људе, ускоро авион за Приштину

Од почетка године, преко Канцеларије за Косово и Метохију, до најугрженијих домаћинстава на Космету почела је да пристиже помоћ. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најављује да би, поред 12 редовних аутобуских линија дневно, Београд и Приштину ускоро могла да повезује и авионска линија, први пут после двадесет година.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић истиче да је од почетка године започела реализација програма "Србија 2020-2025" на подручју Косова и Метохије, у оквиру којег Србија издваја додатних 150 милиона евра за подршку нашем народу.

"Подсетио бих да је у току претходне године, на иницијативу председника Вучића, уз пуну сарадњу Владе, Канцеларије и свих надлежних институција, започела реализација 348 пројеката помоћи и подршке нажем народу", каже Ђурић.

Објашњава да то подразумева обнову школа, амбуланти, болница и комплетне инфраструктуре.

"У претходном периоду реновинарно је 22 од 28 домова здравља и амбуланти. Наравно, радићемо и болнице у Косовској Митровици и нову болницу у Грачаници. Мислим да је веома значајно за наш народ што је обновљено у потпуности 49 цркава и манастира", истиче Ђурић.

Наводи да је циљ у наредном периоду доћи до сваког Србина и сваког ко се осећа као грађанин Србије на Косову и Метохији.

"Добро знамо да је данас борба за Србију на Косову и Метохији борба за људе", истиче директор Канцеларије за КиМ.

"Још једном се показало да на КиМ нема права и правде"

Марко Ђурић каже да је убиство још једног заштићеног сведока у поступку против такозване ОВК стравичан догађај, али не без преседана.

"И до сада су на Косову и Метохији убијани заштићени сведоци и због тога, под изговором, нико од вођа терористичке ОВК до сада није одговарао за бројне ратне злочине. Подсетио бих да се још увек хиљаде Срба воде као нестали на Косову и Метохији", истиче Ђурић.

Подсећа да су званичници Међународног суда са седиштем у Холандији уверавали представнике српских институција да је ситуација другачија него раније и да се убиства сведока не могу понављати.

"Још једном се показује да на Косову и Метохији нема владавине права и да нема поштовања елементарних принципа правде", сматра Ђурић.

"Дијалог тек након укидања такси" 

Марко Ђурић каже да је од тога ко ће да формира владу на Косову и Метохији, много важније да права Срба престану да се газе и да се испуне уставне и законске норме које прописују да у јавном сектору мора да буде запослено најмање седам одсто Срба.

Истиче да је освајање Српске листе 10 од 10 места у косовском парламенту довело до тога да ко год хоће да формира владу у Приштини мора да покуца на врата Српске листе.

Наглашава да дијалог са Приштином може да буде настављен само после укидања антицивилизацијских такса.

"Желим да обавестим грађане Србије да данас можемо да очекујемо добру вест из Берлина. Очекујем да ће представници Министарства привреде потписати меморандум о разумевању са компанијом Луфтханза, што би представљало први симболичан корак у правцу обнављања авионске линије између Београда и Приштине после 20 година", најављује Ђурић.

Сматра да ће нова линија зближити два града и ојачати везу Београда и Приштине и каже да ће о тој намери обавестити УМНИК и КФОР који су по Резолуцији 1244 задужени за контролу ваздушног простора над Косовом и Метохијом у име Србије.

Директор Канцеларије за КиМ објашњава да би линија могла да "заживи" када буду укинуте таксе и када се настави са дијалогом.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво