Косовски Албанци мање заинтересовани за уједињење од Албанаца из Албаније

Албанци у Албанији су за десет одсто више заинтересовани за национално уједињење са косовским Албанцима, показало је заједничко истраживање спроведено у Тирани и Приштини.

Истраживање, које је спровела Косовска фондација за отворено друштво и Фондација отвореног друштва за Албанију показало је да је 74,8 одсто испитаника у Албанији за национално уједињење са косовским Албанцима, док је таква могућност прихватљива за нешто мање од 64 одсто грађана са косовске територије.

Како је пренела црногорска агенција Мина, истраживање се бави низом питања која занимају и Косово и Албанију, али је у фокусу било питање које се стално поставља, а то је могућност уједињења свих Албанаца у једну државу.

Истраживање показује да су се међусобне посете грађана са обе стране границе, а Албанија се званично граничи са Србијом, значајно порасле, посебно након изградње ауто-пута Приштина - Драч, и показује да грађани са косовске територије више посећују Албанију.

На питање како ће гласати ако се одржи референдум о уједињењу, 74,8 одсто испитаника је одговорило позитивно, док би се на косовској територији за ту опцију изјаснило 63,9 одсто.

Против националног јединства посебно се изражавају у урбаним срединама, и у Албанији и на Косову.

Разлози против уједињења су различити, али изгледа да превладава уверење да је боље бити одвојен.

Истовремено, испитаници у Албанији који сматрају да је уједињење могуће оцењују да ће кључни фактор у његовом спровођењу бити међународна заједница, док на Косову превладава уверење да такав сценарио могу да спроведу само лидери у Тирани и Приштини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 11. јан 2020, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Taxa

To vam dodje kao brak dva beskucnika.